Norman L. Eisen: Česko zůstává důležitým hráčem v mezinárodní politice

03.10.2013 18:29

Od té doby, co sami před 25 lety získali svobodu, podporují Češi společně se Spojenými státy po celém světě demokracii a lidská práva – od Kuby přes Bělorusko až po Sýrii (kde Češi zastupují po uzavření tamní ambasády USA americké zájmy).

Norman L. Eisen: Česko zůstává důležitým hráčem v mezinárodní politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Americký velvyslanec Norman Eisen

Nedávno mi bylo ctí o tom hovořit se Su Ťi, která byla v Praze na konferenci Forum 2000 vzdát hold prezidentu Václavu Havlovi a poděkovat Čechům, Američanům a dalším za jejich podporu změnám v Barmě.

Pokrok v Barmě vítáme, je ale jasné, že přes veškeré naše úsilí tam není práce ještě hotová - stejně jako na mnoha dalších místech na světě. Z mnoha iniciativ, které jsem v rámci česko-americké spolupráce pomohl jako velvyslanec v ČR spustit, mám jednu zvlášť rád, vzdává totiž čest prezidentovi Havlovi –je to program „Vaclav Havel Journalism Fellowship“. Jsem velmi hrdý na to, že je pojmenován po jednom z největších obránců svobody v moderních dějinách, kterého jsem měl tu čest poznat a pracovat s ním.

Program “Havel Fellows“ byl založen v roce 2011 a účastní se jej mladí talentovaní nováři ze zemí, kam Rádio Svobodá Evropa a Rádio Svoboda vysílají. Je to Rusko, Ukrajina, Blízký východ a Střední Asie. Program společně vytvořili česká vláda, Rádio Svobodá Evropa / Rádio Svoboda a velvyslanectví USA.

Školení, které absolvují stážisté programu Havel Fellowship, se nadá nazvat jinak než “velmi náročné”. V Rádiu Svobodná Evropa/Rádio Svoboda stráví od 9 do 18 měsíců výukou všeho od základů žurnalistiky po metodologii sociálních médií. Tento rok bylo vybráno pět účastníku – dva z Iránu, jeden z Ukrajiny a dva z Ruska (jeden původem z Tatarstánu).

Měl jsem tu čest setkat se s iránskými stážisty na konci září v Americkém centru v Praze, jak nás můžete vidět na fotce dole. Toto centrum jsme vybudovali po pádu Berlínské zdi ve snaze přiblížit Čechy Američanům a naopak. Václav Havel Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda vždy vášnivě podporoval. Jsem vděčný za to, že jsem měl příležitost přispět k programu, který upevňuje svobodu tisku a nese jméno tohoto velkého českého státníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…