Obránci zvířat: Poslanci navrhují zákaz klecových chovů slepic

19.12.2019 20:10

Skupina poslanců z vládního i opozičního tábora společně ohlásila předložení pozměňovacího návrhu k novele zákona na ochranu zvířat, který by vedl k úplnému zákazu klecových chovů slepic od roku 2027.

Obránci zvířat: Poslanci navrhují zákaz klecových chovů slepic
Foto: pixabay.com
Popisek: Slepice - ilustrační foto

Reagují tak na dlouhodobou kritiku klecových chovů ze strany ochránců i odborníků na welfare zvířat, veřejné mínění i celoevropský trend, díky kterému již i u nás probíhá rozsáhlá přestavba chovů nosnic na bezklecové systémy.

Předkládaný návrh počítá s účinností zákazu od roku 2027, aby měli čeští producenti vajec dostatek času chovy adekvátně přestavět. Poslanci vzali v úvahu délku nezbytných správních řízení, ekonomické možnosti chovatelů i vývoj na straně trhu, jehož velká část přestane klecová vejce odebírat do roku 2025. V neposlední řadě byla zohledněna i patnáctiletá životnost dnešních obohacených klecí, které byly instalovány před rokem 2012.

„Člověk ani nemusí být odborník, aby pochopil, že zavírat slepice na celý život do přeplněných klecí není v pořádku. Každý, kdo kdy pozoroval slepice na dvorku, přece musí vědět, že plocha papíru A4 a drátěná podlaha jim nemůže k důstojnému životu stačit. Česká republika už je zemí dost vyspělou na to, aby si mohla dovolit následovat země na západ od nás a tento krutý způsob chovu postavit mimo zákon,“ řekl poslanec Jan Schiller (ANO), který návrh předkládá ve výboru pro životní prostředí.

„Klecové chovy slepic jsou praxí, která se nám a našim voličům nelíbí. Zákon dnes na jednu stranu uznává, že zvíře není věc a pociťuje bolest a utrpení, na druhou stranu ale v praxi dovoluje se ke zvířatům chovat jako k výrobním jednotkám. To chceme změnit. Je férové dodat, že zlepšení podmínek pro život bude něco stát. Jde ale o částky, které si chovatelé v horizontu několika let budou moci dovolit, a my se určitě zasadíme i o to, aby jim na přestavbu byla s využitím evropských fondů poskytnuta přiměřená finanční podpora,“ řekl poslanec Jan Pošvář (Piráti), který návrh předkládá v garančním zemědělském výboru.

K pozměňovacímu návrhu se hlásí i poslanci dalších stran a obou klíčových výborů, které novelu nyní projednávají. Jde např. o Janu Krutákovou (STAN), Romana Sklenáka (ČSSD), Moniku Jarošovou (SPD) či Vlastimila Válka (TOP 09).

V České republice aktuálně žijí v klecích 4 miliony slepic. V jedné kleci se jich tísní zhruba dvacet, každá má pro sebe prostor přibližně velikosti papíru A4. Slepicím zde není umožněno naplnit etologické potřeby pohybu, hrabání, popelení, hřadování či létání. Záběry z klecových chovů v loňském roce opakovaně pobouřily veřejnost, na což zareagovaly fakticky všechny obchodní řetězce závazkem, že nejpozději do roku 2025 vyřadí klecová vejce ze své nabídky. Podobný závazek přijaly i mnohé firmy, které vejce zpracovávají. Mnozí producenti vajec tak již nyní své chovy přestavují, aby se přizpůsobili poptávce trhu.

Pro úplný zákaz klecových chovů slepic se v loňském průzkumu agentury Median vyslovilo 73 % Čechů. Zákaz byl již uzákoněn např. v sousedním Německu (od roku 2025) a Rakousku (od roku 2020). Ústup od klecových chovů je trendem v celé Evropě – v mnoha dalších zemích už jsou tyto chovy ve výrazné menšině a očekává se, že v horizontu několika let se díky závazkům obchodních společností trh ještě výrazně promění ve prospěch vajec z alternativních systémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla