Oldřich Fischer: Primátor, sázející stromy

25.11.2019 21:35

Je krásné, kolik nám pan primátor vysadil stromů. Dle novin, asi 26 hektarů. Na zemědělské půdě. Jestliže tu bude teď les, udělala se též změna v Katastrálním úřadě, v pozemkových knihách?

Oldřich Fischer: Primátor, sázející stromy
Foto: pixabay.com
Popisek: Alej - ilustrační foto

Pokud je mi známo, tak pozemky lesa mají menší hodnotu než pozemky polí. V případě, že se nebude dařit a stromy uschnou, tak vlastně se z nich stanou pozemky s půdou – ostatní. Jejich cena jde dále dolů. Co bude pak? Nestanou se z nich snadno získatelné a celkem laciné pozemky pro vynětí a zastavění? Teď se ukazuje, že budou dotace na každý, byť jednotlivý strom. Budou-li jednotlivé stromy od sebe trochu vzdálené, tak se budou tyto dotované stromy kontrolovat za růstu, jestli má vysaditel nárok na dotaci. V případě vzdálenějších stromů by se mohlo stát, že na kontrolu už třeba pěti stromů by byl potřeba jeden dotační státní úředník. Pan primátor slíbil, že vysadí milion stromů. Budou dotace na všechny vysazené stromy? Nebo jen na takové ty protekční? Můj příspěvek, několika novinám, k práci a ceně založení a správě lesa nepadl nikde na úrodnou půdu. Pokud nám nestačí, že vyrostou jen náletové akáty, tak se musíme hodně starat a platit.

Celý program se vlastně vymkl v kloubech. Byl původní záměr: městské betonové krabice proložit zelení. Ne dále zahuštovat dalším betonem město a zalesnit pole, daleko za městem. Takže teď se všichni političtí velikáni opájejí stavem, kdy si vlastně udělali ze záměru legraci, a ještě se tím vytahují. Co všechno pro občany neděláme! Jediným příkazem vyřešili -VŠE! A je vymalováno.

Stačí jet jednou tramvají a vidíme, co se dnes děje. Ortenovo náměstí: drahá úprava parku na náměstí znamenala jeho zmenšení na polovinu. Druhá se změnila na vydlážděné parkoviště. Zřejmě je parkoviště od slova park. Potom oblast Manin. Lidově „mokřad“. Tam a na Libeňském ostrově, snad díky zázraku Pražského jezulátka, staly ze zátopové oblasti stavební pozemky. Vyrostly tam v podstatě věžáky. V případě, že by voda stoupla třeba byť snad o metr, potom se kanalizace musí ucpat. Tuhé exkrementy budou snad i v sedmém patře. Náměstí Palmovka bylo též odstroměno. Rovněž na náměstí Balabenka vyrostla óbr budova. Tráva okolo ní se jen bojí. O stanici dál, ulice Ocelářská, místo trávníčku asi 90x50 metrů je teď asi osmipatrový šišatý věžák. Po travičce ani zblo. V okolních asi čtyřpatrových domech budou mít po celý rok, ve dne v noci, v podstatě tmu.

Podél ulice Kolbenova byla obrovská zahrádkářská kolonie. Po kontrarevoluci se musela hned celá zlikvidovat. 25 let tam v trávě v létě hořely ohýnky bezdomovců. Sem tam se vylíhla i mrtvola. Těch ovocných stromů a desítky nadšených zahrádkářů, co museli zmizet. V současnosti tam vyrůstá sídliště. Snad si vzájemně můžou počítat nudle v polévce. Tak blízko jsou paneláky u sebe. Je nastěhována pouze část nájemníků. Už teď nemají kde parkovat. Zaautovávají i starou zástavbu Hloubětína. O stanici dál, na křižovatce stanice Kbelská, je v zájmu výstavby domů zabráno asi dvě třetiny parku.

Jako perlu zástavby vidím stavěný, šíleně obludný obchoďák ve Veletržní ulici. Nad Parkhotelem. To se postaral snad sám Ďábel. Atd., atd. Nejen pražský magistrát, ale i všechny radnice všech městských částí se bojí i sebemenší travnaté plochy jako čert kříže. Pod cílem: Jakékoliv trávě a parkům zvláště, zmar, zmar, zmar!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.