Oldřich Rambousek: Česká cibule už není, kdy dojdou brambory? Češi, nebojte se, budete žrát řepku

18.05.2019 21:50

Toto téma je už nějakou dobu omílané a je pravdou, že dopady nulové zemědělské koncepce na občany značně doléhají. Odnášejí to především nízkopříjmové rodiny, důchodci, matky samoživitelky a děti. Pálí tato situace politiky? Ne! Je jim to úplně jedno, protože pro ně je nyní jiné ožehavé téma na tapetě. Tím tématem jsou volby do Evropského parlamentu, a tedy boj o koryta! Vlastní koryta!

Oldřich Rambousek: Česká cibule už není, kdy dojdou brambory? Češi, nebojte se, budete žrát řepku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Abych pravdu řekl, tak mě osobně eurovolby zajímají asi tak jako sousedovic trenky. Pro mě je důležité, abychom měli co do huby, a vím, že žádný eurohujer mi nepomůže dětem bříška naplnit. Tím je jasné, že na nějaké eurovolby kašlu zvysoka. Musím totiž shánět cibuli a brambory za rozumnou cenu! Vsadím boty, a to mám jen jedny, že kdyby dal někdo brambory či cibuli za deset korun za kilogram, tak budou fronty jak za socialismu na auta. Smutné na tom všem je, že se jedná o základní potraviny.

Mnoho lidí si klade otázku, kde je chyba. Bylo skutečně tak velké sucho, nebo si z nás politici dělají prdel? To druhé je správně! Sucho sice bylo, to jest pravdou, ale v mnoha aspektech je na vině úplně obyčejná lidská blbost a neschopnost.

Víte, v té slavné demokracii a kapitalismu je vše podřízeno hlavně byznysu a penězům. Prostý člověk a jeho potřeby jsou nepodstatné. Jen doufám, že nedopadneme tak, jako třeba můj děda za okupace Německem, kdy s ostatními vězni vybírali šlupky z brambor z hnoje, na který byl vyvážen odpad z německé vojenské kuchyně! Museli to žrát, jinak by nepřežili.

Inu, takový byl život v německém koncentráku za války, a to děda nebyl žid. Byl to Čech jak poleno, ale dovolil si pro své děti schovat trochu mléka a másla, které jako soukromý zemědělec vyráběl. To, co schoval pro svou rodinu navíc, německá okupační správa našla, a tím se dopustil trestného činu poškozování válečného hospodářství. Za takovou malichernost dostal koncentrák. Naštěstí to německé lidumilství přežil a jeho tehdy malý syn a dcera, která je mou matkou a je jí dnes 83 let, také.

Co tím chci říci? Není tu jakási podobnost přístupu tehdy okupační správy a dnešní vlády? Nejsme dnes tak trochu protektorátem v takzvaně demokratické Evropské unii? Unie a firmy v ní od nás řepku vykoupí, ale brambory nám za rozumnou cenu nedodají, a ty, blbej Čechu, plať.

Nepřijde vám, že máme ministerstvo zemědělství a výživy tak nějak zbytečně? Co vlastně ta horda úředníků dělá? Nikdo zemědělcům nenařizuje, kolik procent ploch musí osít obilím, co řepkou, co bramborami či řepou. Vše se řídí výhodností pěstování určitých plodin z hlediska vlastníka půdy, a nikoliv potřebami republiky a národa! Nikdo pořádně nic nekontroluje, nikdo není za nic odpovědný, kdejaký moula se schová za údajně demokratické hlasování parlamentu. Já vím, jsou to vážení páni v bílé košili, s kravatou a v kvádru, ale to přeci neznamená, že nemůže být bota kohokoliv z nás zabořená v pr... nějakého toho vola třeba z ministerstva. Ti nažehlení papaláši tlučou lidem do hlavy, že za vše může sucho, ale to je sprostá lež! Na problémy s vodou všeobecně a vodou v půdě si zaděláváme již minimálně patnáct let. Sucho je jen dílčí aspekt. Hospodaříme s půdou, vodou, lesy a loukami jako idioti. To ti komunisti byli jiní frajeři. Ti měli vše spočítané a tvořili rezervy. Vy, dnešní papaláši, tvoříte jen dluhy a lidi žerou odpad jako dobytek!

Člověku neznalému v oboru to nepřijde, ale je faktem, že lán řepky zadrží v půdě zhruba o 60 procent vody méně, než lán pšenice. Tento model je téměř stejný i v případě, kdy je pole zorané, nebo jen podmítnuté. Orba se dnes provádí v intervalu třeba až po čtyřech letech, což je hrozně málo a voda prostě odteče. Lesy se drancují ve velkém a domnívám se dokonce, že kůrovcová kalamita byla vlastně vyvolána záměrně, a to nečinností v ošetřování lesů, neb potom se při kůrovci otevře mnohem větší prostor k větší těžbě a tvorbě zisků jednotlivců. Odlesněná krajina však není schopná zadržovat vodu. Ze svého okolí znám místa, která byla vytěžena zhruba před čtyřmi až pěti lety a dodnes nejsou zalesněná. Roste tam jen bordel a náletoviny! Tomu se však říká hospodaření. Divíte se, že pak klesají hladiny spodní vody? Já ne! Na kdysi krásných loukách či úrodných lánech dnes vidíme solární elektrárny. Ty také vodu nezadrží, neb ta je odvedena do kanálů. Tohle nedělá dobrý hospodář, ale hovado, které myslí jen samo na sebe, a úředníci to ještě podporují.

Musím se smát, přestože je to k pláči. Směju se lidské blbosti, směju se našemu školství, směju se lidské důvěřivosti. Jak hluboko klesla naše úroveň za třicet let demokracie, jak jsme za třicet let demokracie zhloupli. Cožpak tu už nikdo nemá zdravý selský rozum? Jezdíte do Rakouska, Německa, Francie a jinam, tak se rozhlédněte. Tam tak žluto, jako u nás, není ani omylem! Proč asi? A to tu mafiánskou bandu ještě volíte? Tady u nás to srovná jedině nová diktatura. Jinak nelze ten šmejd vyhubit. Ale co se budu zlobit, letím shánět brambory a cibuli. Politiky nebo řepky se nenažeru! Možná že se budou ve volebních místnostech brambory a cibule přidělovat za hlasy. Koblihy už vyšly z kurzu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…