Oldřich Rambousek: Neustále stejní lidé ve vedení strany a ve sněmovně jsou příčinou zkostnatění strany

14.01.2014 17:05

Krajská konference KSČM konaná 11. 1. 2014 v Hradci Králové za účasti vysokých funkcionářů strany a poslanců parlamentu ČR

Oldřich Rambousek: Neustále stejní lidé ve vedení strany a ve sněmovně jsou příčinou zkostnatění strany
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Uvedené konference se účastnili vysoce postavení členové KSČM. Soňa Marková, Zdeněk Ondráček, Pavel Kováčik, Lenka Trkalová, Milan Špás, Otakar Ruml, Taťána Lankašová a s. Kohlíček. Účast těchto členů strany však nebyla a není zárukou kvality uvedené konference. Prokázalo se, že více méně neustále stejní lidé ve vedení strany a v poslaneckých funkcích jsou jednou ze základních příčin zkostnatělého fungování řízení strany. Byla prokázána vnitřní programová nejednotnost a ideová zakrnělost. Výjimkou na této konferenci bylo velmi kritické vystoupení předsedy OV v Trutnově s. Ondráčka Jaroslava. Bylo to vlastně volné pokračování okresní konference, kde již bylo započato dílo ve smyslu vnitřní obrody strany s jasným poukazem na příčiny špatného stavu interních struktur strany. Mnozí z nás vědí, že hlavní příčinou degradace komunistických hodnot a myšlenek byla Krajská rada KSČM pod vedením s. Lankašové, která byla poslušnou vykonavatelkou vůle s. Špáse. Proto také s. Lankašová již nebyla znovu zvolena do čela Krajské rady a byla nahrazena s. Věrou Žižkovou. Tentýž osud potkal i s. Špáse, jenž neprošel vítězně volbou za člena výkonného výboru ÚV KSČM a byl zcela po právu nahrazen vítězem volby s. Zdeňkem Ondráčkem. Nezbývá nyní nic jiného než počkat, až se vítězové volby ujmou funkcí a doufat, že nasměrují fungování strany správným směrem. Krajská konference uložila i nové úkoly pro další období. Z nich vybírám jen některé, protože u jiných se jedná pouze o omílání stále stejných proklamací.

1) Bylo uloženo posilovat ekonomickou situaci krajského výboru a v případě nutnosti pomoci okresním výborům řešit jejich situaci. Jsem toho názoru, že krajský výbor má ekonomickou situaci více než dobrou. To se nedá říci o situaci v základních organizacích, které v mnoha případech skomírají a nemají ani prostředky k tomu, aby měly alespoň základní vybavení ohledně potřebné literatury a jiných studijních materiálů ke vzdělávání členské základny.

2) Aktivně prosazovat naplnění Krajské koaliční smlouvy s ČSSD.

V tomto bodě jsem toho názoru, že už samotné přijetí takové koaliční smlouvy bylo chybné, neb komunistická politika má jiný základ a jinou volbu prostředků k prosazování demokratického vývoje. Jediným možným vysvětlením k přijetí takovéto koaliční smlouvy je ústup od tradičních komunistických hodnot a zásad. Je všeobecně známé, že ČSSD komunistickou stranu pouze zneužívá.

3) Ve spolupráci s OV KSČM organizovat krajské dny Haló novin a dále zkvalitňovat měsíčník Krajánek. Obě tiskoviny využít jako hlavní propagační nástroje ve volebních kampaních.

Ohledně Haló novin se mi jeví tento záměr poněkud zvláštní, protože Haló noviny se neprezentují jako komunistický deník, nýbrž jako levicový. To je rozdíl zásadního charakteru. Nenalézám zde vyjádření prostředků k přechodu k socialismu. Chybí zde aktivní, pevný a ideově čistý Marxistický přístup. Přitom komunistická politika a ideologie je natolik specifická, že ji nelze srovnávat s politikou levicového charakteru. Měsíčník Krajánek je kapitola sama pro sebe. V Královéhradeckém kraji se jeví jako soukromé médium bývalé předsedkyně Krajské rady s. Lankašové. Fakt, že mnohdy tato dáma píše nesmysly, se nepřipouští. Nepřipouští se ani názory opačné polarity a jsou jednoduše vyřazeny a neotištěny, což zásadním způsobem poškozuje názorovou pluralitu ve straně. Sám osobně jsem to zažil a mám s tímto jevem zkušenost. Tímto tento plátek postrádá jakoukoliv důvěryhodnost. Stejná situace je i v propagaci pomocí webů.

4) Získávání akční jednoty s levicově orientovanými subjekty

V tomto bodě jsem se opravdu rozesmál. Jak chce politická strana, která postrádá akčnost, akční a ideovou jednotu, získávat tuto s jinými subjekty?

Komunistická strana by měla být sama vzorem akčnosti, ale ta je v současnosti nežádoucí s ohledem na udržení si politických korýtek.

5) Přenášet poznatky z OV do činnosti Královéhradeckého krajského výboru a aktivně se podílet na tvorbě jednotné krajské politiky KSČM

V první řadě by se do politiky strany měly přenášet poznatky získané v základních organizacích. Bohužel se stává pravidlem, že základními organizacemi se někdo začne zabývat vždy před volbami. Potom jakoby přestaly existovat. Nejsou brány v úvahu postoje členů v ZO k politice našich vrcholných představitelů. Nějaké usnesení členské schůze se neřeší, viz otázky okolo vícehejtmana Královéhradeckého kraje s. Rumla.

6) Trvale dbát o získávání nových členů strany, rozvíjet metody získávání sympatizantů a práce s nimi s cílem rozšíření působení strany na veřejnost.

Otázkou je, co novým členům strana nabízí. Jestli to jsou pouze vzpomínkové akce na zemřelé členy strany, nebo oslavy MDŽ a 1. máje, tak to je hodně málo. Při takovémto přístupu téměř každý nový člen stany tuto opustí. Organizace musí přeci získat především revoluční náboj a vytvářet podmínky, které jej podněcují. Organizace musí členstvo ideově připravovat a školit. Organizace se musí o své členy řádně starat a v případě nutnosti jim i pomoci v těžkých životních situacích jako např. při ztrátě zaměstnání. Organizace si musí uvědomit, že členská základna a každý její člen je krví organizace a nikoliv pouze jedinec, který se hodí pro vhození hlasovacího lístku do urny při volbách.

7) Neprodleně reagovat na negativní jevy v regionu, analyzovat postoje veřejnosti a operativně prezentovat stanoviska KSČM na webových stránkách, v krajském měsíčníku, či Haló novinách nebo prostřednictvím tiskových zpráv v regionálním tisku

Myslím si, že v tomto bodu jde o zcela prázdná slova nulového významu. Dokladem tohoto jsou postoje veřejnosti na Královédvorsku, při minulých krajských volbách a ke kandidátu KSČM Otakaru Rumlovi. Kandidatura tohoto člověka zvedla na Královédvorsku mnoha lidem adrenalin a vztek na vysokou hodnotu. Negativní emoce byly znát a mnozí občané si klepali na čelo, zdali jsme normální, když takového člověka postavíme na kandidátku. Averze byla znatelná a díky panu Rumlovi utrpěla strana v našem regionu. Nikoho to však nezajímalo a nezajímá. Hlavně, že je pan Ruml ve funkci. Ano s ohledem na jeho věk by se další funkce již nemusel dočkat a dělá přeci na důchod. Tento argument je však nepřijatelný!

Závěrem této zprávy se dá říci, že čas ukáže. Vedení krajské rady se mění. Uvidíme, zda je to krok správným směrem a že volba Věry Žižkové byla dobrou volbou.

Jinak krajská konference nepřinesla další zásadnější změny. Nutno vyzdvihnout vystoupení předsedy OV v Trutnově s. Jaroslava Ondráčka, ve kterém se asi probudila energie mládí! Konečně začal nazývat věci kolem sebe pravým jménem a i když to pohlavárům jako je Špás, Marková nebo Kováčik jistě nevoní, tak má značnou podporu zdola. Kéž by se takto probudili i ostatní členové strany a předsedové ZO. Soudruhu Ondráčku – má hluboká poklona – jsem překvapen.

Rambousek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…