Oldřich Rambousek: Odpadové hospodářství – velký byznys – velká špína

18.09.2014 12:57

Nakládání s odpady a druhotnými surovinami je bezesporu výnosný obchod. Problematické je, jak ho kvalitně legislativně ošetřit.

Oldřich Rambousek: Odpadové hospodářství – velký byznys – velká špína
Foto: Elektrowin
Popisek: Vysloužilé spotřebiče

Stále více se hovoří o tom, že bude zakázán výkup druhotných surovin od fyzických osob – tedy od řadových občanů. Co však vyvolalo tento postup? Opravdu se jen jedná o to, aby bylo zamezeno sběračům kovů krást poklopy kanalizací? Určitě je to problém, který také vnímám negativně, avšak řešení neutěšené situace předesílaným opatřením považuji za nesystémové a porušující občanské svobody. Komplexně to celé vyznívá koncepcí kolektivní viny, což považuji za zcela nesmyslné ba protiprávní. Zde se přeci jedná o přímé selhání legislativy, orgánů státní správy a policie. Nelze přeci jen tak trestat občany za neschopnost těchto institucí, které si navíc ještě platíme ze svých daní!!! K tomuto má být zavedena opatření, kdy občan odevzdá svůj starý železný šrot či papír na sběrný dvůr města, které jej následně prodá do sběrných surovin, a prostředky půjdou do pokladny města. Občan nedostane nic. To je už sprosté okrádání lidí. Osobně jsem letos dělal rekonstrukci topení a musím říci, že železa do sběru jsem měl opravdu dost. Docela by mě štvalo, aby prostředky za mé staré železo inkasoval bez jakéhokoliv přičinění někdo jiný. K tomuto je nutno ještě přičíst fakt, že dojde ke znatelnému znevýhodnění podnikání v oblasti druhotných surovin. Veškeré tyto kroky směřují k zavedení restrikcí, kde bude postižen především prostý občan a úřady se budou neoprávněně obohacovat.

Osobně se domnívám, že shora zmiňovaná problematika má kořeny úplně jinde, než je běžně mediálně prezentováno. Zloději kovů – to už je důsledek. Důsledek neutěšené státní politiky a společenského úpadku. Kradlo se vždy, ale jak se krade v současnosti je závažný problém. Co s tím však dělat, když je stále viditelnější, že nejvíce se krade tam nahoře a lidé tam dole strádají? Co dělat s tím, když mladí lidé ještě na školách vidí, jak společenské a politické elity kradou a podvádí!? Vždyť oni už to berou jako zcela běžnou věc!

Hlavním problémem je však politická neschopnost a sebestřednost, která produkuje problémy společenského charakteru. Je nutno si připustit, že armáda nezaměstnaných a bezdomovců musí také z něčeho žít a něco jíst. To je beze sporu problém politický, který přeroste v problém společenský. Nelze však zcela paušálně tyto lidi vinit z toho, co povětšinou sami nezavinili. Legislativci by si měli zcela otevřeně přiznat, že zaspali, a nebo nevědí jak s tímto problémem naložit. Nikterak nechci bránit zloděje, ale snažme se prosím tuto otázku vnímat v širším kontextu souvislostí. Dělejme politiku tak, aby lidé měli práci a nemuseli krást.

Budu se snažit doufat, že takovýto kravský záměr nebude schválen, i když se jedná o senátní návrh. Jestliže schválen bude tak pán bůh s námi. Bude to totiž o omezování občanské svobody, což se již pohybuje na hraně zákona. Navíc by tímto byl vytvořen nebezpečný precedens o akceptaci kolektivní viny a kolektivním trestu. Doufejme, že ústavní soud ohlídá, aby takovéto nesmysly nemohly vejít v platnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

12:26 Jan Žamboch: Pozoruhodná slova ústavního soudce Jirsy

Denní glosa Jana Žambocha