Oldřich Rambousek: Představení IDIOTA, aneb Máte slovo s paní Jílkovou

19.11.2017 7:33

IDIOT - kdo je to? Nebo co je to? Samozřejmě je to divadelní hra, ale každý z nás si může svého IDIOTA nalézt i v reálném životě, nebo si ho dokonce sám zahrát. Je jen na vás, vážení čtenáři, jak celou záležitost pojmete, ale myslím si, že byste měli nejprve zhlédnout minulý pořad paní Jílkové, a myslím, že každý z vás si svého IDIOTA najde.

Oldřich Rambousek: Představení IDIOTA, aneb Máte slovo s paní Jílkovou
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo Michaely Jílkové.

Celý pořad byl koncipován a přesně načasován k upevnění pozic mainstreamu a naházení špíny a lží na komunisty. Netvrdím, že za socialismu bylo vše skvělé a že lidé měli na růžích ustláno. To dozajista ne. Každá doba však s sebou nese určitá pozitiva a na straně druhé i negativa. Důležité na tom celém je, co převažuje. Považuji za správné o těchto věcech veřejně hovořit a připomínat si je, a to stejně tak jako podvod, zvaný 17. listopad. Já zažil dobu před 17. listopadem, ale i po něm, a tak mám srovnání a jisté zkušenosti.

Za doslova pobuřující považuji vystoupení současného ministra kultury Daniela Hermana. Tento člověk nejenom že lže, ale je i slepý a hluchý. Dost jsem se bavil, když veřejnosti tlačil do hlavy, že v Československu byl komunismus. Kéž by tomu tak bylo! Otázkou je, je-li ministr Herman tak hloupý, anebo tak záměrně lže. Že jsme žili v socialismu a pod vládou Národní fronty - to je pravda. Pravda je i to, že KSČ vnesla do ústavy článek o vedoucí úloze strany ve společnosti, což já osobně považuji za mezník, protože od té doby se začalo její postupné vzdalování se od dělnické třídy a postupně se uvnitř strany samotné začal vytvářet vnitřní pravicový infiltrát, který dal vzniknout nové třídě privilegovaných po roce 1989. Tento infiltrát byl i příčinou odklonu od základních tezí marxismu a postupného narůstání vlivu oportunismu, který se přenesl i do KSČM, kde má zatím poměrně jisté místo a je zárukou jistých benefitů, ale vytváří i značné riziko zániku strany pro její neslanou a nemastnou politiku.

Pan ministr Herman doslova plival na komunisty, ale komunisté na rozdíl od lidovců tvrdě bojovali proti nacistům, kdežto lidovci a katolíci kolaborovali. Udávali československé občany gestapu, a tedy nabízí se otázka, proč se nemluví o těchto obětech, když se tolik mluví o obětech socialismu. Jak může Herman tak nekriticky mluvit, když titíž lidovci a katolíci se tak vehementně cpali do Národní fronty? Vždyť tedy i oni mají úplně stejnou vinu, jako ti komunisté, na údajných obětech socialismu!

Svůj čas dostal v pořadu i jistý pan Bubeníček. Pochlubil se tím, že je úspěšný podnikatel a že je vysokoškolsky vzdělán! No tedy moc velkou reklamu své vysoké škole svými znalostmi neudělal. Útočil na pana Kováčika nesmysly o uranu, který se u nás těžil a klidně by mohl těžit dál. Máme ho velké zásoby. Prý jsme ho dodávali do Sovětského svazu, ale nic jsme za něj od něho nedostali. Co prý z té těžby uranu měla společnost? Takhle plácat může asi jen Bubeníček, jenž neví, že obchod v rámci zemí tehdejší RVHP byl mnohdy prováděn způsobem výměny zboží. Tedy uran za ropu a bavlnu aj. Sovětský svaz mnohé zboží Československu platil ropou a co z toho měla společnost? Benzin býval za 2 Kčs a plyn takřka zadarmo. Společnost z toho tedy měla a nebylo to málo, pane Bubeníček. U dolů byly koncentráky, viďte, pane Hermane a Bubeníčku! Prdlajs. Byly tam kriminály. Ze svého okolí a z vlastní zkušenosti vím, kdo tam seděl. Znal jsem člověka, který dostal 10 let basy na uranu za vraždu vlastního miminka, které ubodal švédským nožem v postýlce. Po výkonu trestu žil ještě asi 5 let a zemřel. To byl trest a měl hluboký smysl. Musel si své za trest odmakat a chcípnul, a to plně po právu, protože vzal život. Takové tresty by měly platit i dnes, a ne že kriminál má cely hotelového typu. S tím běžte, s odpuštěním, do prdele - to není trest. A že tam byli i političtí vězni? No vážení - jestli byli takoví, jako byl třeba jistý Havel, tak tam patřili po právu.

Řeči o tom, jak je naše země bezpečná a jakou máme skvělou demokracii, mě už nevyvádějí z míry. To je prostě lež. Pan Vondra - kdysi dveřník a podržtaška Václava Havla - si nevidí do huby. Pamatuji si velmi jasně, jak Havel po odchodu sovětských vojsk vykřikoval - DO NAŠÍ ZEMĚ UŽ NIKDY NEVSTOUPÍ NOHA ZAHRANIČNÍHO VOJÁKA! Co tu však máme? Roztahující se militaristické Američany, kteří si se souhlasem parlamentu a vlády projíždějí českou zemí a pořádají svými vojenskými kolonami demonstraci síly. Ne každý je vítá a tleská jim. Nejlépe to vyjádřil český válečný veterán, když na americkou vojenskou kolonu vystrčil holou prdel. Sláva tomuto člověku.

Jsme prý dnes suverénní zemí bez diktátu sojuzu. Směšné! Z jednoho područí jsme byli prodáni Havlem do druhého a teď máme Eurosojuz a diktaturu Bruselu. Vondro, Hermane, co to žvaníte? Naše legislativa je ze 75 % podřízena té bruselské - tedy kdo tu diktuje, jaká suverenita? Čí suverenita? Divím se jen paní Jílkové, že při jejím vzdělání dovoluje ve svém pořadu lidem takto lhát. Je to z blbosti, nebo je to vyčůranost?

Na celé této záležitosti mě mrzí, že pan Kováčik byl příliš korektní a nebyl ostřejší. Argumentace pravice se dala rozmetat, a to i bez omlouvání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…