Oleg Gubin: Kandidátky podány, předvolební boj se přiostřuje

18.09.2013 15:20

Uplynul termín pro podání sněmovních kandidátek ve všech krajích. Zájem projevilo 24 politických stran a hnutí, o tři méně než v roce 2010. Do konce měsíce mohou strany kandidátky upravovat, ale nejpozději 2. října je musí předat v konečné verzi Ústřední volební komisi.

Oleg Gubin: Kandidátky podány, předvolební boj se přiostřuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Začnou se tisknout hlasovací lístky a volební kampaň půjde do finále. Podle posledního odhadu STEM by se kromě ČSSD, KSČM, ODS a TOP 09 mohlo do sněmovny dostat až šest dalších stran či hnutí. Noční můra, byl titulek jednoho ústředního deníku.
Jaroslav Zavadil si troufá na pět či více mandátů

Všechny průzkumné agentury vidí favorita voleb v sociální demokracii, ale v hlavním městě je strana v pozici jasného outsidera. V roce 2010 získala pouhé čtyři mandáty. Jednička na pražské kandidátce, odborářský boss Jaroslav Zavadil, by považoval za úspěch zisk pěti či šesti mandátů. Každý mandát navíc bude dobrý. Dohromady by jich mělo být tolik, aby sociální demokracii umožnily sestavit menšinovou vládu bez nutnosti hledání koaličního partnera.

Volební štáb ČSSD by však měl věnovat zvýšenou pozornost skutečnosti, že po zveřejnění kandidátek preference strany poklesly. Dílčí příčinou mohly být zamítnuté soudní žaloby na kandidátky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, ale také kvalita kandidátek. Například na pražské kandidátce sice není kontroverzní oranžový baron Petr Hulinský, ale z 36 jmen je nejméně polovina Hulinského pohrobků a zřejmých příznivců. Alespoň že se najde několik solidních jmen pro přidělení preferenčního hlasu.

Bývalý primátor je stíhán za Opencard, možná přibude i Blanka

Pro socany může být slabou útěchou, že s podstatně závažnějšími problémy se potýká ODS. Na druhém místě její pražské kandidátky (za středoškolačkou Němcovou) je exprimátor Bohuslav Svoboda. Ten je ovšem stíhán policií v kauze Opencard a není vyloučeno, že vbrzku mu přibude ještě další obvinění. Protikorupční policie oznámila, že prošetřuje předražení výstavby tunelu Blanka. Právě v době, kdy Svoboda byl pražským primátorem, proplatil pražský magistrát za jakési vícepráce dvě miliardy korun.

Babiš a Okamura hýří populistickými sliby

Tomio Okamura byl podle mého názoru nekorektně vyškrtnut ze souboru prezidentských kandidátů. Sledoval jsem jeho senátní volební kampaň před rokem i veřejné vystoupení letos v dubnu na demonstraci pod názvem Smrt kmotrům. Demonstraci zorganizovalo hnutí Holešovská výzva a předpokládám, že její iniciátor Slávek Popelka se objeví na některé z kandidátek Okamurova hnutí Úsvit přímé demokracie. Senátor je sympaťák, dobře se poslouchá, ale neříká nic objevného. Podtrženo a sečteno: koncentrovaný populismus. Asi nikoli náhodou se v čele plzeňské kandidátky Úsvitu objevil Vít Bárta, předseda Veverek.

Obdobný případ je ANO Andreje Babiše, s Úsvitem si budou přetahovat hlasy. Babiš chce stát řídit jako firmu. Jako majitel potravinářské společnosti Agrofert prý zajišťuje práci pro více než dvacet tisíc lidí. To je nejspíš pravda. Ale na veřejných setkáních by vůči Babišovi měl také padnout dotaz, kolik drobných potravinářských provozoven kvůli Agrofertu zkrachovalo.

Na kandidátce SPOZ je Zdeněk Žák, Bobošíková jako kuriozita

Mocichtivá dáma Jana Bobošíková se svojí Suverenitou dlouho spoléhala na podporu Václava Klause. Když jí dal košem, přihlásila svůj blok do voleb pod názvem Hlavu vzhůru. Jejím zatím jediným trumfem na kandidátkách je Michal Doktor, dříve ODS. Zpestřením kampaně v jižních Čechách by se tak mohly stát Doktorovy diskuse s Martinem Kubou, nynějším šéfem ODS. Prý se spolu nemají rádi, dozvěděl jsem se z médií.

Strana práv občanů – Zemanovci má vyhlídky na vstup do sněmovny řádově vyšší, řeší však problémy jiného druhu. Na svoje kandidátky umístila několik kvalitních ministrů současné vlády Jiřího Rusnoka, což nutně vyvolalo nelibost jiných ambiciózních jednotlivců. Mediálně nejznámější bylo vyškrtnutí Miroslava Šloufa z čela pražské kandidátky. Nahradil jej ministr dopravy Zdeněk Žák, hodně známý v souvislosti s rekonstrukcí dálnice D 1. Složitá byla situace také v Hradci Králové a středních Čechách, kde prý došlo i na facky.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…