Ondřej Horák: Proč se Ministerstvo financí snaží potopit kapitálový trh?

21.10.2014 17:43

Ve středu 22. října začne Senát projednávat novelu zákona o daních z příjmů. Již delší dobu probíhá veřejná debata nad několika jejími částmi, především nad třetí sazbou DPH ve výši 10 %, nad daňovou slevou pro pracující důchodce či nad omezením paušálů pro živnostníky.

Ondřej Horák: Proč se Ministerstvo financí snaží potopit kapitálový trh?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Celkem mimo oblast veřejného zájmu se nachází novela o zdanění tzv. fondů kvalifikovaných investorů. Na jednu stranu je to pochopitelné – fondy nejsou určeny pro širokou veřejnost, nýbrž pro zkušené a majetné investory a celá řada lidí o nich asi nikdy neslyšela. Na druhou stranu je to špatně – tyto fondy totiž představují důležitou součást (nejen) českého kapitálového trhu. Aktuálně je v domácích fondech přes 80 miliard Kč a současné zdanění zůstává v naší „pokladně“. V případě nesmyslně nastavené daňové sazby budeme svědky odlivu kapitálu z domácí ekonomiky, což bude mít z makroekonomického hlediska výrazně negativní dopady. A přesně to se nyní chystá!

V současnosti jsou FKI zdaněny stejně jako ostatní fondy, a to 5% sazbou, na úrovni investora (fyzické osoby) pak dochází ke zdanění dividend sazbou 15 %. Od ledna roku 2015 by dle novely měla být většina FKI zdaněna sazbou 19 %. Pomineme-li fakt, že změny sazby na poslední chvíli obecně škodí kapitálovému trhu, který pro své fungování vyžaduje stabilní a transparentní legislativní a daňový rámec, jedná se o naprostý světový unikát, bohužel však v negativním slova smyslu – fond zdaněný jako běžná společnost nikdy nebude fungovat. Obzvlášť ne ve světě s poměrně jednoduchým přeshraničním pohybem kapitálu.

Proč tohle všechno Ministerstvo financí dělá? Údajně kvůli potenciálnímu přísunu cca 100 milionů Kč ročně. K tomu však jen těžko dojde, jelikož úprava povede pouze k odlivu kapitálu. Ministerstvo se tak jednoduše chystá FKI potrestat, jako by představovaly něco škodlivého. Přitom FKI jsou ve světě oblíbenou a vyhledávanou investiční platformou, která je navíc silně regulovaná a vysoce transparentní. Tento způsob investování je aktivně podporován celou řadou jednotlivých ekonomik, i Evropskou unií jako celkem, jelikož FKI hrají významnou roli při podpoře hospodářského růstu a také při propojování veřejného a soukromého sektoru. Všichni okolo si tuto skutečnost uvědomují a patřičně se podle toho chovají, jen my opět jdeme proti proudu a představa Česka jako „fondového srdce Evropy“, ano i tak smělé tu bývaly plány, je proto v nedohlednu...

Ondřej Horák, obchodní ředitel AMISTA, odborník na investice a kapitálové trhy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…