Ondřej Konrád: Horníci z OKD se chystají demonstrovat v ulicích Ostravy

06.09.2013 10:07

Čtyřicet let komunistický režim velebil hornické povolání, jakoby stálo nad všemi ostatními, ačkoliv každému bylo jasné, jaká je to fyzická rasovina. Za níž ovšem havíři měli luxusní platy a stát je hýčkal. Stejně ovšem málo vzhledem k tomu, v jakém prostředí horníci žili. Kdo byl v 70. letech na Ostravsku, ví, o čem je řeč.

Ondřej Konrád: Horníci z OKD se chystají demonstrovat v ulicích Ostravy
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Za poslední dvě dekády se v regionu změnilo mnoho, stačí připomenout dvanáct postupně zavřených dolů a tedy rozsáhlé propouštění. Které se ale ještě zvládlo, značnou část nezaměstnaných vstřebala sféra služeb, v Nošovicích vznikla automobilka, v Porubě zase velká počítačová firma. Stejně ovšem na Ostravsku i nadále platí uzavřený kruh výhodného sousedství – uhelný důl – železárna - ocelárna. A právě tato těsná provázanost skrývá zároveň nebezpečí: jestliže jeden článek zkolabuje, zasáhne to ostatní. A momentálně začíná hrozit výpadek uhelné OKD, bezprostředně pak utlumení těžby na dole Paskov s necelými třemi tisíci zaměstnanci. Přičemž v nedávné době prošly těžkým obdobím železárny Arcelor Mittal. Jenže cena uhlí značně klesla, těžba je ztrátová a prodat Paskov, o který se zajímala polská strana, se už OKD podaří jen zázrakem.  

Nejistota z budoucnosti vyvolává celkem logicky stávkovou atmosféru, přičemž soukromý majitel, OKD spadá do portfólia Zdeňka Bakaly, nebude moci v těžbě na Paskově pokračovat. A stát, jak tento týden řekl v Ostravě premiér Rusnok, nemíní aspoň zatím důl odkoupit, poradit si má majitel. Přičemž ČSSD, která bude nejspíš sestavovat vládu, rozhodně nemá k Bakalovi blízko, naopak mu vyčítá, že se koupí OKD dostal k velkému množství původně služebních bytů. A je jasné, že ani sebe vstřícnější vláda by nemohla uměle udržovat deficitní těžbu. Podílet se nějak na řešení bude ale chtít, pro levici jde o důležitý region, v němž trvale vítězí ve všech volbách. Receptů po ruce mnoho není, případní propuštění horníci se obtížně rekvalifikují, mnozí mají navíc za desítky let fárání podlomené zdraví.  

Vedení OKD, zaměstnávající celkem 13 tisíc lidí, už přišlo s návrhem nové kolektivní smlouvy do roku 2018, v níž se počítá s nižšími třináctými a čtrnáctými platy a příspěvky k pojištění. Odbory pochopitelně nesouhlasí, aby zaměstnanci pocítili slabší výsledky hospodaření podniku. Které ale, jak už bylo řečeno, jsou podle všeho nevyhnutelné. Před volbami se levici situace jistě hodí, ale co nastane pak, teprve uvidíme. Podle optimističtějšího scénáře by uzavření Paskova mohlo stačit, podstatné ovšem bude, jak si povedou sousední podniky, už zmíněné železárny Arcelor Mittal a vítkovický výrobce oceli Evraz. Na kterých jsou doly závislé a jež budoucí vláda musí bedlivě pozorovat a včas se eventuálně rozhodnout přijít na pomoc. Zadarmo by to ale jistě nebylo.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…