Ondřej Konrád: Klopýtavé restituce

18.01.2014 12:10

Že je návrat majetku církvím věcí poměrně složitou, bylo předem jasné a úřady i soudy s tím musí mít spoustu práce. Už proto, že leckomu se vzdávat pozemků i nemovitostí moc nechce. Ať jde o soukromníky nebo státní podniky. Jako Lesům České republiky, které odmítají vrátit asi tři tisíce hektarů zalesněné půdy u Broumova řádu Benediktínů. Což by lehce mohlo vyhlížet jako zdržovací taktika za účelem pokračující těžby dřeva.

Ondřej Konrád: Klopýtavé restituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

A jak uvedla před pár dny MF Dnes, v jihočeském kraji úřady prozatím vyřídily jen osm ze šesti set sedmdesáti tří žádostí církví, přičemž polovina z nich byla zamítnuta a úzkostlivě zjišťují, zda za kdysi ukradené majetky církve už nedostaly dříve náhradu.  

A sociální demokraté, i když revizi restitučního zákona nedokázali včlenit do povolebních rokování, pořád hledají cesty jak záležitost otevřít. I když platnost restitučního zákona potvrdil výrok Ústavního soudu. Severočeská organizace ČSSD třeba vyzvala své poslance, aby trvali aspoň na omezení návratu majetku církvím. Člověk si sice může říkat, že právě severočeští sociální demokraté by se po vraždě tamního „kmotra“ Romana Housky měli spíš zajímat o zlepšení svého obrazu na veřejnosti, ale možná si někteří představují, že neochotě k vydávání majetků občané porozumí. Na čemž jistě něco je, ale žádné velké téma to už přece jen není. A lidé začínají chápat, že restitucemi počíná konečně kýžená odluka církví od státu.   

A aby sociální demokracie tak docela netratila tvář, bude se s církvemi ještě všelijak dohadovat. I s účastí hnutí ANO, mírně ovšem podezřelého, že jeho šéf má zájem na části církevní půdy. Za několik týdnů má začít rokování o tom, zda není výše náhrad za nevydaný majetek nadsazená. Nakolik to budou chtít církve uznat, těžko říci. Nějakou vstřícnost možná projeví, třeba v otázce dluhopisů. Ale v zásadě církevní hodnostáři a jejich advokáti vědí, že mají právo na své straně. Hnát spory na ostří podle všeho ale nebudou chtít. A například dominantní katolická církev dopředu vyhlašuje, že peníze za nevydané majetky vloží do investičního, rezervního a solidárního fondu.   

A zájem na eskalaci sporu nemůže mít ani ČSSD, kterou čeká nelehké období, kdy se bude muset snažit jak o hladké soužití s vládními partnery, tak zůstat pevná vůči predátorskému prezidentovi. A ještě vykazovat ekonomické zlepšení i reformovat státní správu. Na ztěžování si života opožděným bojem za církevní majetek, nad nímž širší veřejnost už vlastně mávla rukou, nebude čas ani energie. Dost na tom, že se restituce stejně povlečou v pomalém tempu příslovečného úředního šimla.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…