Ondřej Konrád: Konec Homolky a tobolky?

26.06.2014 16:17

Táhne se to už delší dobu. Totiž podezření, že ve špičkové pražské nemocnici Na Homolce, příspěvkovému zařízení Ministerstva zdravotnictví, původně zbudovaném na sklonku totality pro její prominenty, ve kterém je mimo jiné ojedinělý Leksellův gama nůž pocházející z celonárodní sbírky, se za bývalého vedení odehrávalo takřka klasické tunelování.

Ondřej Konrád: Konec Homolky a tobolky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

A podle Nadačního fondu proti korupci stál za některými transakcemi Ivo Rittig prostřednictvím právní kanceláře Šachta and Partners, nyní MSB Legal.

V nemocnici už několikrát sbírali materiály detektivové protikorupčního útvaru a šlo například o pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál firmě spojené právě s lidmi MSB Legal. Ta také organizovala výběr firem na dodávku IT služeb pro Homolku.

Deník MF Dnes před nedávnem uvedl, že audit ministerstva zdravotnictví objevil únik kolem 300 milionů korun v letech 2011 až 2013, kdy byl ředitelem nemocnice Vladimír Dbalý. Dvakrát ale policejní vyšetřování zastavila státní zástupkyně Dagmar Máchová (momentálně se o ní kriticky hovoří v souvislosti s postupem v kauze Opencard).

Nicméně šéfová Vrchního pražského zastupitelství Lenka Bradáčová prověřování Homolky obnovila, a věci se, jak vidíme, daly do pohybu. Policisté se v areálu nemocnice objevili znovu ve středu, tentokrát se ovšem zajímali o předražené zakázky na skenování chorobopisů. A obvinila ze zmanipulování zakázky čtyři osoby, které se měly chovat jako organizovaná skupina peroucí špinavé peníze a sjednávající výhody při zadání veřejné zakázky.

Škoda má činit přes 50 milionů korun a mezi zadrženými je exředitel Drahný i jeho tehdejší náměstek, primář chirurgického oddělní Michal Toběrný. Dalšími obviněnými jsou pak ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical a majitelka společnosti zabývající se účetnictvím Homolky.

Policejní zásah se neomezoval toliko na samotnou nemocnici, ale odbýval se na různých místech republiky, exnáměstka Toběrného přitom policisté měli sebou.

A pokud jde o podstatu tunelu – podle všeho skrze dceřiné firmy nakupovala nemocnice za své peníze podstatně dráž cosi, co mohla pořídit levněji přímo. Rozdíl pak putoval do soukromých kapes.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček už hovoří o příkazu zrušit „dceřinky“ a Na Homolce hodlá zavést systém běžný v ostatních ministerstvem řízených nemocnicích, které nakupují potřebná zařízení nebo služby samy.

Jestli se k nové kauze skenování chorobopisů připojí i starší případy spojené s někdejším managementem Homolky, není zatím jisté. Ale velmi pravděpodobně jsou případy vzájemně provázané, přinejmenším personálně.

A už vůbec netušíme, zda se vyšetřování dotkne také Rittiga anebo právníků MSB Legal. Stejně jako to, kolik příslovečných kostlivců ve skříních prestižní nemocnice ještě zbývá. V bohatě dotovaném zařízení jich může být poměrně dost.

A vše ukazuje na to, že nelegální transakce byly „z vyšších míst“ zároveň poměrně pevně kryty. Praxe, o níž bychom mohli v duchu titulu známého českého filmu žertovat jako o „Homolce a tobolce“, je ale už dnes, doufejme aspoň, minulostí. I když čeští občané vědí, že je v podobných případech lépe předčasně nejásat. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …