Ondřej Konrád: Ostravsko spadne na příští vládu

21.09.2013 7:29

Srpnový protiromský pochod Ostravou, sám o sobě přinejmenším na hranici tolerance, se bez většího překvapení zvrhl do bitek radikálů s policejními těžkooděnci na ulicích. Policisté sice mohou doufat, že obvinění zatím osmi osob za útoky kameny, láhvemi a podobně, kterým hrozí až šestileté tresty, budou mít odstrašující účinek. Ale v poměrně divokém regionu by asi bylo naivní na to spoléhat.

Ondřej Konrád: Ostravsko spadne na příští vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

V pátek řekl ministr vnitra v demisi Martin Pecina během návštěvy kraje, ve kterém kandiduje za SPOZ, že se počítá na příští rok se zvýšením počtu policistů o tisíc pro celou republiku, a z toho pětina by přišla do regionu, především přímo do Ostravy. Pokud by se tak stalo (nejprve musí být schválen státní rozpočet) nezmění se ale nic mávnutím kouzelného proutku. Nejprve přijde na řadu nábor nových policistů a pak také jejich relativně dlouhý výcvik.  

Krajské policejní ředitelství si tedy zatím musí vystačit s tím, co má k dispozici. A maximálně se například připravit k dalším demonstracím, ohlášeným na příští týden nejen zase v Ostravě, ale i v Havířově a Karviné. Ostrava má nadto za sebou násilný exces při protestu havířů z pravděpodobně už odepsaného dolu Paskov tento týden. I když netřeba předpokládat, že by se v budoucnu frustrovaní horníci spojili s fašizujícími rváči, místní policisté musí být poněkud zneklidnění. A je také jisté, že jakkoli se Ostrava za poslední léta proměnila z města do značné míry bezútěšného do leckde vzkvétajícího a obecně významně kulturního, mnohé dlouhodobě neřešené sociální problémy dál bublají pod povrchem. A odpovědnost za to nesou centrální vlády pravicové i levicové.  

Když už padla zmínka o potížích těžařské společnosti OKD (a nutno ještě připočíst i problémy tamních velkohutí), pak je jasné, že se Ostravsko může snadno stát vysloveně rozbouřeným regionem, se kterým si budou muset poradit ti, kdo se po volbách dostanou k moci. Tedy s největší pravděpodobností sociální demokraté. Kteří ale těžko mohou nalévat nekonečné miliardy do ztrátových podniků. V čemž by jim dost možná také zabránily evropské regule. Budou se tedy muset hledat jiné cesty, nesporně rovněž nákladné, ale přece jen smysluplnější, než udržovat v chodu deficitní těžbu. Vlastně jen proto, že doly nechtějí opustit nesnadno rekvalifikovatelní horníci.  

ČSSD se zatím obrací na přechodnou vládu, která má nachystat plán řešení, a nikoli pouze říkat, že do soukromé OKD peníze nalévat nemíní. Rusnokův tým ale může vzhledem k omezenému mandátu nanejvýš zadat práci na nějaké studii, dál se těžko dostane. A na předvolebních mítincích ČSSD přitom třeba budou padat velmi konkrétní otázky. Na něž těžko odpovídat pouze sliby.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …