Ota Roman: Veřejné osvětlení v ČR vyžaduje obnovu za miliardy

05.05.2019 14:04

Mezi roky 2020 až 2025 doslouží většina veřejného osvětlení (VO) v Česku. Odborníci odhadují, že hodnota 1,4 miliónu sloupů s osvětlovacími tělesy je kolem 98 miliard korun. Města a obce tak čekají velké investice.

Ota Roman: Veřejné osvětlení v ČR vyžaduje obnovu za miliardy
Foto: pixabay.com
Popisek: Veřejné osvětlení - ilustrační foto

Obnova může být pro města velkou příležitostí

„Nezbytnost obnovy takového množství veřejného osvětlení může být pro města a obce obrovskou příležitostí, jak v relativně krátkém čase budovat páteřní sítě technologií tzv. smartcities,“ říká ředitel neziskového ústavu Smart Lighting Solution(SLS) Roman Bajčan. „Jestliže budou k výstavbě „chytrých měst“ přistupovat koncepčně a podle urbanistických zásad, mohou nové sítě obsahovat celou řadu technologických aplikací. Jak pro řešení dopravních situací zvyšujících bezpečnost, tak pro odstraněníškodlivého světelného smogu nebo nabíjení elektromobilit. Už teď víme, že tyto páteřní sítě mohou výrazně přispět budování a šíření vysokorychlostního internetu 5G,“ doplnil Bajčan.

Osvětlení páteří chytrých měst

Tato slova potvrzuje i Robert Semík, obchodní ředitel výrobního družstva Kooperativa, předního výrobce sloupů VO v Česku. „Smart stožáry“, říká Semík, „budou v brzké budoucnosti tvořit páteř chytrých měst. Jejich význam vzroste. Zásadní budou pro sběr důležitých dat pro efektivní řízení města. Ať už jde o dopravu, bezpečnost, parametry znečištění ovzduší, internetovou konektivitu, či dobíjení e-kol, nebo elektromobilů.“

Zdůrazňuje například, že „Hlavní město Praha projde během několika let nezbytnou zásadní rozsáhlou obměnou stožárů veřejného osvětlení včetně osvětlovacích těles.“ Důraz klade Semík na značnou ekonomickou náročnost celého projektu, včetně toho, že už teď by se vedení města mělo zabývat celkovou moderní funkcionalitu VO.

Smart technologie šetří energii a jsou ekologické

Česká města investice do veřejného osvětlení odkládají a raději se věnují projektům, které lze podpořit z dotací EU. K ochotě měst nepřispívá ani oproti minulým letům nižší cena elektřiny. Ta snižuje váhu hlavního argumentu, kterým je nepopiratelná úspora na správu veřejné sítě a opravy nebo nižší spotřeba energie. „Nové technologie, proti těm zastaralým, dnes dokážou ušetřit 40 – 50 procent elektrické energie. Kromě toho jsou schopné vyzařovat v nočních hodinách tzv. netoxické světlo bez škodlivé modré složky. Mohou být i tzv. biodynamické, mění se plynule v průběhu dne a noci tak, aby nezatěžovaly životní prostředí světelným smogem,“ uvedl Hynek Medřický, odborník na světelnou problematiku ústavu SLS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…