Pavel Felgr: Spojili jsme občany, firmy, experty a politiky. Chceme prosadit 9 protikorupčních zákonů

19.01.2015 19:00

Příspěvek ambasadora Rekonstrukce státu v Libereckém kraji (Liberci) Pavla Felgra.

Pavel Felgr: Spojili jsme občany, firmy, experty a politiky. Chceme prosadit 9 protikorupčních zákonů
Foto: Archiv P. Felgra
Popisek: Pavel Felgr

 „V projektu Rekonstrukce státu je zapojeno 35 organizací. Zákony, které představila Rekonstrukce státu před dvěma lety se zavázalo podporovat 165 poslanců a 30 senátorů. Do projektu se zapojilo více než 120 ambasadorů z řad občanů, kteří ve svém volném čase komunikují s poslanci a senátory ve svých krajích“ říká Pavel Felgr, krajský koordinátor projektu v Libereckém kraji.

Ještě před předčasnými volbami se povedlo prosadit první ze zákonů, který se týkal zrušení anonymních akcií. Zákon předložila ještě vláda Petra Nečase, ale Senát tento zákon zamítl. Část poslanců pak chtěla prosadit jen mírnější regulaci, ale nakonec se povedlo prosadit původní – přísnější verzi.

„Znamená to, že bývalí držitelé anonymních akcií se museli do června tohoto roku nechat zapsat do seznamu akcionářů, protože jinak by už nemohli vykonávat svá akcionářská práva“ říká Jarmila Bambuchová, studentka politologie a ambasadorka Rekonstrukce státu. „Tento zákon byl v letech 2009, 2010, 2012 a 2013 vždy zamítnut, na pátý pokus se ho ale povedlo prosadit,“ doplňuje.

Podařilo se prosadit také průhlednější přijímání zákonů – tzv. Zákony bez přílepku. Tento zákon zabrání připojení pokoutných přílepků na poslední chvíli, tak jak tomu bylo dříve. Sněmovna rovněž schválila nezávislou kontrolu státních firem – Rozšíření pravomocí NKÚ. Zákon nyní čeká na projednání v Senátu.

A jaký je osud dalších zákonů? „Ve Sněmovně je návrh zákona o Registru smluv, který předložil Jan Farský. V legislativním plánu vlády na příští rok jsou pak další čtyři zákony – Politika bez tajných sponzorů, Nezávislé státní zastupitelství, Odborné dozorčí rady a Majetková přiznání politiků. Tyto zákony by měla vláda předložit v tomto roce“ uzavírá Pavel Felgr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

15:48 Milan Knížák: Dopis předsedovi vlády

Dopis Milana Knížáka předsedovi vlády Petru Fialovi.