Pavel Němec: Měl jsem pravdu. Soud zamítl námitky ČSSD, která účelově tvrdila, že si může vylučovat, koho chce

04.03.2016 14:42

U Obvodního soudu pro Prahu 1 bylo ve středu 2. března přijato přelomové soudní rozhodnutí týkající se ČSSD. Ústy místopředsedkyně soudu JUDr. Aleny Novotné se soud zastal jednoho z bývalých členů partaje, který byl vyloučen ze strany poté, co spolu s dalšími spolustraníky podal před parlamentními volbami v roce 2013 žalobu proti nedemokratickému sestavení poslanecké kandidátky ČSSD v Olomouckém kraji.

Pavel Němec: Měl jsem pravdu. Soud zamítl námitky ČSSD, která účelově tvrdila, že si může vylučovat, koho chce
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Orgány strany všechny kritiky z tehdejší početné stranické buňky v Mohelnici vyloučily a za trest byla zrušena i samotná místní organizace. Proti vyloučení se členové z Mohelnice bránili žalobou, kterou každý z nich podal, prostřednictvím advokáta a někdejšího poslance ČSSD Pavla Němce, kterého strana také vyloučila. Dnes byla projednána žaloba, týkající se zakládajícího člena ČSSD Miroslava Pospíšila.

„Soud zamítl námitky ČSSD, která účelově tvrdila, že si může vylučovat koho chce a pokud je postup formálně správně, že je vše v souladu se Stanovami strany. Soud se ztotožnil s mým názorem, když jsem trval na tom, že vyloučení ze strany musí ČSSD vždy konkrétně zdůvodnit“, uvádí advokát vyloučených členů Pavel Němec. Soud rozhodl, že usnesení okresní konference v Šumperku i odvolací krajské konference v Olomouci bylo přijato v rozporu se zákonem a Stanovami strany a uložil ČSSD zaplatit i náklady řízení.

„Soudkyně Alena Novotná neskrývala při jednání překvapení poté, co zástupce žalované ČSSD právník Martin Vlk nebyl schopen odpovědět na dotaz, z jakého konkrétního důvodu ČSSD mohelnické členy vlastně vyloučila,“ doplňuje Němec, který se jednání za svého klienta zúčastnil. „Když se soudkyně zástupce strany zeptala, zda může tuto pro soud podstatnou skutečnost ověřit u svého klienta, odpověděl že nemůže,“ vysvětluje advokát Němec. Podle něj pak soudkyně dále vycházela z toho, že žalobce Miroslav Pospíšil byl ze strany vyloučen bezdůvodně, což podle zákona a Stanov strany možné není.

Rozhodnutí není dosud pravomocné, přesto dává jasný signál, že politické strany musí respektovat práva svých členů a že nelze nikoho vyloučit ze strany jen proto, že si dovoluje upozornit na nedemokratické postupy uvnitř ČSSD. Podobných žalob čeká u tohoto soudu na projednání více, lze očekávat, že soudci budou postupovat obdobně tak, jak naznačil včerejší rozsudek ze strany místopředsedkyně soudu JUDr. Novotné. „ Pro žalobce Miroslava Pospíšila by pravomocný soudní rozsudek znamenal okamžitý návrat do řad členů ČSSD, došlo by k obnovení jeho členství tak, jako by nikdy členem nepřestal být,“ upřesňuje další postup Pavel Němec.

Počet žalob, kterým ČSSD aktuálně u soudu čelí, je více než deset. Týkají se případů vylučování členů a účelového rušení celých stranických organizací z Moravskoslezského, Olomouckého nebo Plzeňského kraje. Jeden případ je z Prahy a počet nadále roste. „Nedávno jsem přijal zastoupení vyloučeného člena ČSSD z Nového Jičína, kterého strana vyloučila zřejmě jen proto, že podal trestní oznámení proti praktikám na radnici, kde ve vedení jsou i zástupci ČSSD. Na nabídku mimosoudního řešení sporu strana nereagovala, ve věci bude během několika dnů podána další žaloba,“ doplňuje advokát Němec.

V případě rostoucího počtu rozsudků může strana čelit i pozastavení své činnosti ze strany Nejvyššího správního soudu, obdobný návrh byl ostatně podán již v roce 2014. Soud již rozhodl o obnovení členství některých členů z Ostravy, rozsudkem konstatoval i nezákonné rozpuštění místní buňky ČSSD v Ostravě-Výškovících. Rozhodnutí ohledně někdejšího místostarosty obvodu Ostrava-Jih Radima Lauka soudkyně téhož soudu Hana Marsová označila nedávno za neplatné. „Řada případů teprve čeká na projednání, po včerejším verdiktu by však soudci mohli postupovat obdobně, případy jsou velmi podobné a není důvod, aby každý soudce rozhodoval podobné kauzy jinak,“ naznačuje možný další vývoj právník Němec.

Případ vyloučeného exposlance ČSSD Pavla Němce, který byl druhou žalobou v řadě, podanou již v polovině roku 2013, projedná soud 8. června tohoto roku. I v tomto případě ČSSD vyloučení někdejšího člena ústředních orgánů partaje nijak neodůvodnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.