Petice: Nepomůžeme-li Ukrajině, zítra nikdo nepomůže nám

12.06.2014 16:47

V poslední době se objevily petice, podporující v rusko-ukrajinském konfliktu ruské stanovisko. Jednu z nich iniciovaly mj. iniciativy Ne základnám, Stop církevním restitucím a Přátelé Ruska v ČR. Takové akce mají jistě v demokratickém prostředí své místo, bylo by jen dobré, kdyby si občané mohli vybrat z více možností. Protože máme na věc zásadně jiný názor než výše uvedení a protože si myslíme, že ten náš je správný, nabízíme veřejnosti svou alternativu. Klub na obranu demokracie ji připravil a předkládá ve spolupráci s Konzervativní stranou a Občanským institutem.

Petice: Nepomůžeme-li Ukrajině, zítra nikdo nepomůže nám
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí Nezávislosti jako na dlani

Vývoj událostí na Ukrajině a zejména rusko-ukrajinský konflikt zaměstnává už od počátku roku nejen náš region, ale celý svět. Česká vláda a česká politická reprezentace bohužel podceňují vážnost situace a její dopad na českou politiku a českou národní bezpečnost. Premiér Sobotka rezolutně odmítl nabídku prezidenta Obamy na zvýšení americké vojenské účasti v Evropě, a to se zdůvodněním, že ČR něco takového nepotřebuje a nebude potřebovat. Inaugurace nového ukrajinského prezidenta se nezúčastnil žádný z čelných českých ústavních činitelů. Jsou to znepokojivé signály.

Proto považujeme za nutné připomenout zcela základní fakta.

Dnešní statut Ukrajiny garantovaly podpisem pod politickou dohodu z Budapešti v roce 1994 Spojené státy americké, Velká Británie a Ruská federace. Tři velmoci se tehdy zavázaly, že budou respektovat její nezávislost a suverenitu ve stávajících hranicích a že se zdrží ekonomického nátlaku nebo použití vojenské síly.

Ruská federace tento svůj závazek soustavně porušuje hospodářským a vojenským nátlakem, anexí Krymu i vojenskou subverzí na východě a jihovýchodě Ukrajiny, kterou vydává za občanskou válku. Je povinností všech, kteří berou mezinárodní závazky vážně, aby se postavili za právo Ukrajinců, jejich vedení i legitimně zvoleného prezidenta řešit problémy své země bez ohledu na brutální vnější tlak.

Proti tomu stojí koncepce jednání o novém uspořádání Ukrajiny, jehož se mají účastnit nejen představitelé EU, USA, Ruské federace a ukrajinské vlády, ale i zástupci separatistických bojůvek z východu a jihovýchodu Ukrajiny. Je to koncepce mnichovanská: jejím cílem je zrevidovat jednou dohodnuté uspořádání za účasti velmoci, která nátlak na Ukrajinu provádí, a její ukrajinské páté kolony.

Vyzýváme vládu České republiky a českou politickou reprezentaci, aby vzaly vážně svou politickou zodpovědnost za bezpečnost naší země a zájmy svobody, demokracie a lidských práv u nás i ve světě a solidárně se svými spojenci se jednoznačně postavily na stranu nezávislé Ukrajiny a jejích legitimních politických představitelů. A nechť jsou si přitom vědomy: když my dnes nepomůžeme Ukrajině, zítra nebo pozítří nikdo nepomůže nám.

Za Klub na obranu demokracie:

Bohumil Doležal
 Bohumil Dvořák
 Pavel Otto
 Jan Scheinost

Výzvu lze podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…