Petice proti rušení praktických škol

09.12.2012 18:20

Tento dopis považujte za petici ve smyslu zákona č. 85/1990 Sb. o právu petičním a dle čl. 18 Listiny základních práv a svobod.

Petice proti rušení praktických škol
Foto: Ilustrační foto
Popisek: Školní vysvědčení s nedostatečou

Vážený
pane ministře,

vzdělání našich dětí považujeme za jednu z nejdůležitějších podmínek pro zachování
konkurenceschopnosti naší země.

Zásadně proto nesouhlasíme s rušením základních škol praktických, které navrhuje  Strategie boje proti
sociálnímu vyloučení.

Drtivá většina odborníků z praxe, zákonných zástupců, ale například i lékařů a psychologů se kloní k názoru,  že je vhodné pro tyto děti se speciálními vzdělávacími potřebami zachovat možnost vzdělávání ve škole samostatně zřízené pro tento typ postižení a zároveň se postarat o žáky dlouhodobě neúspěšné ve vzdělávání, kteří se během pobytu v běžné škole setkávají permanentně s neúspěchem, který posléze obyčejně ústí do jejich frustrace a bez odborného zásahu končí únikem ze vzdělávání. Mezi tyto žáky patří i děti se sociokulturně znevýhodněného prostředí. Zakazovat rodičům volbu jiné než běžné základní školy pro své děti je nedemokratické.

Na konferenci Rovné podmínky ve vzdělávání 20. září v Praze byla inkluze opakovaně zdůrazňována jako jedna z priorit MŠMT. A cíl zrušit praktické školy zde byl zcela jasně vysloven panem Jakubem Stárkem z MŠMT. Nejpozději od roku 2017/2018 podle jeho vyjádření už nebudou smět přijímat žáky.

Podporujeme inkluzivní prostředí v základních školách, ale za podmínek, které akceptují individuální zvláštnosti žáků a jejich speciální vzdělávací potřeby, což v současné době a s ohledem na výši finančních prostředků poskytovaných na vzdělávání mohou zajistit zejména základní školy praktické, které poskytují základní vzdělání jak podle RVP ZV, tak podle RVP ZV a jeho přílohy pro vzdělávání žáků s LMP. Žádáme Vás, aby základní školy praktické byly zachovány a vnímány jako školy pro děti s problémy v učení, které nediskriminují, ale jsou rovnocennou alternativou základního vzdělávání pro žáky a rodiče těchto dětí.

Pane ministře,

žádáme Vás, aby byla zachována činnost základních škol praktických. Bez dostatečného finančního a personálního zabezpečení nesplňuje inkluze žáků ze základních škol praktických svůj účel a ohrožuje vzdělávání všech dětí. A tím je ohrožena i budoucí konkurenceschopnost naší země.

Tímto Vás také žádáme, aby byl ve smyslu petice přepracován Plán opatření k výkonu rozsudku D.H. „Rovné šance“, který připravuje Agentura pro sociální začleňování, konkrétně pánové Martin Šimáček a Viktor Piorecký.

Děkujeme.

Petici lze podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…