Petice proti výstavbě vodní nádrže na Klenici u Vančurovy ulice v Mladé Boleslavi

03.05.2016 18:12

My níže podepsaní občané podáváme touto peticí NESOUHLAS S VÝSTAVBOU RYBNÍKA / NÁDRŽE na vodním toku Klenice.

Petice proti výstavbě vodní nádrže na Klenici u Vančurovy ulice v Mladé Boleslavi
Foto: mb-net.cz
Popisek: Mladá Boleslav

My níže podepsaní občané podáváme tuto petici zejména z těchto důvodů:

Vodní dílo, ke kterému vyjadřujeme svůj nesouhlas, nebude plnit městem Mladá Boleslav deklarovaný cílový účel – čerpat vodu na požáry z důvodu mělké vodní nádrže a nebude vhodné pro rekreační účely.

Množství naplavenin, které se zde budou shromažďovat po vydatnějších deštích a jarních táních, bude z vodohospodářských důvodů vyžadovat pravidelnou revitalizaci díla. Navrhovanou vodní nádrž nelze zcela vypustit. Čištění, ke kterému se vedení města zavázalo, je značně nákladné. Nejen vlastní odbahnění, ale i sušení kalu, jeho přeprava a uskladnění budou trvalou několika milionovou finanční zátěží města, tedy nás všech, a perioda nutného čištění vzhledem k malému objemu díla bude kritická.

Zatopením této části lesoparku Štěpánka bude zásadně ohrožena existence 150 let starých lip, které zde tvoří cenné stromořadí a jehož ekologická škoda by úhynem, z důvodu trvalého zamokření, přesáhla stovky tisíc korun.

Značné obavy jsou ze zatopení podsklepení okolních domů spodními vodami, ze zvýšení hlukové zátěže rekreačním provozem díla, z nárůstu bezpečnostních rizik a z nedostatečně zajištěného parkování.

Nádrž představuje zhoršení povodňové situace. Současná louka při postupném zaplavování odčerpá značné množství povodňové vody vsakem. Nádrž naopak více vody pojmout nemůže, a tak vznikne riziko jejího vylití do přilehlých částí této lokality.

Zásadně vzroste hygienické riziko dopadu díla na blízkou lokalitu a potenciální zdravotní rizika vázaná na stojaté vody.

Argumentace vedení města, že záměr je jen návratem zpět k původnímu rybníku, je naprosto nepodložená. V těchto místech stával pouze sezonní rybník, který sloužil pivovaru a na jaře se zase vypustil.

Nádrž je nejméně vhodným a přitom nejdražším řešením. Studie vypracovaná odborníky hovoří o daleko vhodnějším využití prostoru – meandrech, které by vrátily Klenici její původní přírodní ráz.

Jsme PRO realizaci dlouhodobě udržitelného řešení zanedbaného toku Klenice formou profesionálně vybudovaných MEANDRŮ, které jsou přírodě blízké, zpomalí tok Klenice, zpříjemní klima zdejší lokality, zvětší biodiverzitu a zatraktivní celé toto území.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

15:57 Zbyněk Fiala: Rozzuřené Slunce pomáhá Rusům

Vysokoenergetické protony ze sluneční skvrny větší než tucet Zeměkoulí vypnuly družice Starlink nad …