Petr Brandtner: Bordel podle Karla Sýse

28.09.2017 10:12

Básník Karel Sýs nedávno oslavil sedmdesátiny. Patří k literární generaci, která vstupovala před čtenáře na sklonku 60. a počátku 70.let. Vydal dlouhou řadu básnických sbírek, některé z nich se vryly do paměti i tím, že byly zarámovány půvabnými ilustracemi básníkova přítele Kamila Lhotáka. Sýs je ale také novinář, publicista a sžíravý kritik špatností ve světě kolem nás.

Petr Brandtner: Bordel podle Karla Sýse
Foto: Petr Brandtner
Popisek: Přebal knihy Bordel na kvadrát, autor Karel Sýs

Dnes obdobné periodikum (za vedení Karla Sýse) vychází v podobě týdeníku Literatura-Umění-Kultura. Sýs se tu profiluje mj. jako glosátor veřejného dění, který užívá často nevybíravých obratů, ale v působivé metaforické zkratce. Řadu jeho krátkých fejetonů v poslední době zveřejnily také Parlamentní listy. Tyto drobné útvary na pomezí publicistiky a literatury vycházejí Sýsovi na pokračování i knižně. V řadě po sobě (s různě dlouhými odstupy) vyšly knihy Bordel v Čechách, Bordel na druhou, Bordel do třetice, Vymknuta z kloubů). Tuto řadu nejnověji následuje právě vydaná knížka Sýsovy publicistiky Bordel na kvadrát. Navzdory názvu se však zde nejedná o popis zařízení, známého za starých časů jako "nevěstinec", "vykřičený" či prostě "veřejný dům". I když, pravda, věcí veřejných se Sýsovy postřehy týkají vždy a bez výjimky. Proč k jejich charakteristice používá právě ono expresivní slovo,  poznáte hned, jakmile se do jeho knihy začtete. Dodejme jen, že vychází v nakladatelství Futura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …