Petr Brandtner: Stříbrný lukostřelec počtvrté

01.12.2019 11:19

V Tereziánském sále Břevnovského kláštera se konalo slavnostní předání cen Stříbrný lukostřelec - Česká republika. Osobností roku se stal 88letý český cestovatel a spisovatel Miloslav Stingl.

Petr Brandtner: Stříbrný lukostřelec počtvrté
Foto: Zdeněk Sluka
Popisek: Stříbrný lukostřelec

Vítězové ceny „Stříbrný lukostřelec - Česká republika“ byli vyhlášeni na slavnostním ceremoniálu v Břevnovském klášteře. Akce se zúčastnili politici, osobnosti kulturního života, podnikatelé i diplomaté akreditovaní v České republice.

Cena v oblasti rozvoje vzájemných vztahů mezi Českem a Ruskem byla zřízena 23. března 2016. Soutěž se letos konala v České republice již čtvrtým rokem pod záštitou prezidenta Miloše Zemana a Velvyslanectví Ruské federace v ČR.  Letošní ročník soutěže byl vyhlášen v dubnu a přihlášky bylo možné podávat do 10. října 2019. V letošním roce se do čtyř kategorií přihlásilo 20 projektů, které posuzovalo a hodnotilo 12 odborníků. Na základě výsledků tajného hlasování byly nominované projekty seřazeny v jednotlivých kategoriích podle získaného počtu hlasů.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Ruské federace v České republice Alexandr Zmejevskij a pracovník zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Petr Pirunčík.  Mezi čestné hosty slavnostního večera dále patřili generální ředitel Českých center, příspěvkové organizace Ministerstva zahraničních věcí ČR, Ondřej Černý, obchodní rada Ruské federace v České republice Sergej Bezrukov, obchodní rada Ruské federace na Slovensku Sergej Stupar, dočasně pověřený výkonem funkce vedoucího zastupitelství Rossotrudničestva v ČR Andrej Končakov a předseda dozorčí rady národní ceny Stříbrný Lukostřelec Igor Pisarskij.

Vítězi čtvrtého ročníku soutěže o cenu Stříbrný Lukostřelec – ČR pro rok 2019 se ve třech soutěžních kategoriích stali:

Historické dědictví – Společnost Mariny Cvetajevové za projekt Muzeum Mariny Cvetajevové

Mezikulturní komunikace – společnost Amarkom za projekt Český festival v Moskvě

Vzdělávací programy – Ruská škola v Brně za vzdělávací program pro děti a mládež s názvem Ruská škola v Brně

Cena Stříbrný lukostřelec - Česká republika v kategorii OSOBNOST byla udělena českému spisovateli a cestovateli Miloslavu Stinglovi za zvláštní zásluhy v oblasti rozvoje kulturních vztahů mezi Ruskem a Českou republikou.

Miloslav Stingl je autorem čtyřicítky knih o národech různých zemí, především o domorodých obyvatelích Oceánie a Ameriky. Jeho knihy vyšly ve 230 různých vydáních ve 31 jazycích světa. Celkový náklad činí asi 16 milionů výtisků. Mnohé jeho knihy byly vydány v ruštině. Stingl navštívil kolem 150 zemí, z toho jedenáctkrát navštívil ostrov Nová Guinea. Absolvoval  40 cest kolem světa. V Rusku patří mezi nejoblíbenější překlady jeho děl Indiáni bez tomahavků, Očarovaná Havaj, Tajemství indiánských pyramid, sborník Dobrodružství Oceánie a další. Miloslav Stingl v roce 1972 navštívil jako člen delegace spisovatelů severní Sibiř, kde se zabýval studiem národů Chantů a Mansijců, jejich lidovými zvyky, obřady a svátky. Pozoruhodné je, že v letošním roce dostal spisovatel jako dárek z ruského Tobolska medvědici Mášu.

Vedoucí zastupitelství ceny Stříbrný Lukostřelec – ČR Elena Sorokina uvedla, že celkový počet projektů nominovaných za čtyři roky na cenu Stříbrný lukostřelec – ČR překročil stovku a příští rok oslaví soutěž Stříbrný lukostřelec páté výročí své existence v České republice. Slavnostní vyhlášení vítězů jubilejního ročníku se bude konat v koncertním sále Rudolfina, kam budou pozváni všichni účastníci předchozích ročníků soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …