Petr Duchoslav: Před 118 lety zemřel Josef Boleslav Pecka - Strahovský

03.08.2015 18:57

Před 118 lety zemřel jeden z předních průkopníků dělnického hnutí a socialismu v českých zemích, politik a básník J. B. Pecka - Strahovský. Organizoval první sjezd české sociální demokracie (Českoslovanské sociálně demokratické strany) 7. 4. 1878 v pražském Břevnově a čtyři roky předtím se stal účastníkem založení rakouské sociální demokracie.

Petr Duchoslav: Před 118 lety zemřel Josef Boleslav Pecka - Strahovský
Foto: commons.wikimedia.org/Matěj Baťha
Popisek: Pamětní deska Josefa Boleslava Pecka

Jako průkopník dělnického hnutí a posléze socialistického učení, vynikal Strahovský jako samouk značným rozhledem a vědomostmi. Mimo jiné překládal do češtiny díla K. Marxe a B. Engelse, neboť v té době nebyla k dispozici prakticky žádná literatura o socialismu, a dělnictvo, které se teprve začalo organizovat, mělo velmi omezené teoretické poznatky o novém učení.

Strahovský se stal mezitím velmi zdatným organizátorem a publicistou. Stál spolu s F. Chleborádem při založení prvního dělnického spolku Oul (1868), jehož byl také členem. V té době totiž doba ještě nenazrála k tomu, aby vznikaly politické strany reprezentující dělnické zájmy, proto spolky kromě svépomocné družstevní činnosti suplovaly činnost, kterou zanedlouho právě převzaly politické strany.

V případě Oulu se počáteční apolitická aktivita proměnila v sedmdesátých letech 19. století v politicky zaměřené veřejné debaty a besedy. Sám Strahovský byl přívržencem radikálního křídla v rakouské sociální demokracii, poté se přiklonil k anarchismu, který také vyznával v americké emigraci.

Strahovský se kromě zmíněné organizátorské činnosti profiloval jako novinář a publicista. V roce 1872 se stal hlavou redakce Dělnických listů a poté, v roce 1874, spoluzakládal významný časopis Budoucnost. Jeho veřejná a politická činnost však byla soustavně narušována perzekucemi ze strany rakouských úřadů, které považovaly dělnické a socialistické hnutí za nezákonné, a jejich představitele pravidelně zatýkaly.

V osmdesátých a devadesátých letech 19. století dosáhly perzekuce svého vrcholu a Strahovský byl nejprve odsouzen pro tajné spolčování na čtyři měsíce žaláře a posléze vypovězen z Prahy. V roce 1885 se uchýlil do USA, kde v Chicagu pokračoval zejména v publicistické a novinářské činnosti.

Strahovský patřil k předním osobnostem dělnického a socialistického hnutí v Rakousku a českých zemích, které vedly k následnému založení sociální demokracie. Zemřel 25. 7. 1897 v Chicagu. Kromě jiného je autorem Dějin Pařížské komuny, Sebraných básní či Zpěvníku českých dělnických písní.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…