Petr Duchoslav: Sobotkův pád do nicoty

15.01.2013 15:37

Prezidentský kandidát Přemysl Sobotka a ODS, která jej nominovala, zažily v prvním kole přímé volby prezidenta hrozivý debakl. Sobotka se umístil na předposledním osmém místě, když získal pouze 126 846 hlasů.

Petr Duchoslav: Sobotkův pád do nicoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přemysl Sobotka na kongresu ODS

Rozdíl mezi P. Sobotkou a M. Zemanem, který v prvním kole zvítězil (1 245 848 hlasů), činil propastných 1 119 002 hlasů. Výsledek prezidentské volby pouze dokumentuje hlubokou vnitřní krizi, která ODS sžírá stále více. ODS totiž prohrála již šestery významné volby v řadě, na což v minulosti především za V. Klause nebyla zvyklá.


Potom co se rozhodla M. Němcová na prezidentský post nakonec nekandidovat, získal nominaci někdejší dlouholetý předseda Senátu P. Sobotka v ,,demokratických" primárkách podle amrického vzoru. Občanští demokraté si od něho slibovali, že by mohl přinést do souboje o nejvyšší ústavní funkci slušnost, odpovědnost a především příkladný konzervatismus, na nějž však již ODS sama rezignovala. Stačí si připomenout několikeré zvýšení DPH, tzv. povodňovou daň a další opatření, které v podstatě negovaly ideově - politickou identitu ODS, ale i TOP 09.

Sám Sobotka vsadil na tradiční antikomunistickou strunu, která se stala vlajkovou lodí jeho prezidentské kampaně. Na billboardech se tak neslo heslo, že Sobotka zabrání nástupu komunismu, což ovšem z pozice prezidenta republiky ani nemůže, protože to by musel zakázat demokratické volby, které politické strany dostávají k moci. Vyčpělý a primitivní antikomunismus však již prakticky nikoho nezajímá, dnes z něj žije především pravice, která jej formálně vyměnila za svůj program. Sobotkovi se nepodařilo svou kampaní oslovit širší kruh potenciálních voličů, neboť z této skupiny ,,lovil" hlavně J. Fischer, který ovšem v prvním kole volby propadl. Odčerpané hlasy, které ,,měly" patřit Sobotkovi, pak mimo jiné zapříčinily, že se Sobotka umístil až na předposledním místě a stačilo velmi málo, aby skončil poslední.

Dalším důvodem Sobotkova nezdaru je jistě novoroční amnestie prezidenta republiky. Amnestie se proti původním očekáváním a komentářům nejbližších Klausových spolupracovníků, jako je L. Jakl, týká i velkých korupčních případů, v nichž figurují přátelé V. Klause z doby mafiánského kapitalismu 90. let. To staví vyhlášení amnestie do jiného, poněkud podezřelého světla. Faktem však je, že za ni nese zodpovědnost premiér Nečas i s celou vládou, neboť amnestie byla připravena a vzápětí provedena zcela diletantsky. Na svobodě se tak nyní pohybují korupčníci, lidé, kteří se dopustili zabití z nedbalosti a další pochybné existence, které se brzy do vězení opět vrátí.

Sobotkova kampaň postrádala hlubší myšlenku, která by měla nějaký mobilizační efekt a jež by ,,zvedla" určité vážné společenské téma. Selhání mobilizace proti komunistům se dalo očekávat, Sobotka nedokázal velké téma ani nalézt, ani uchopit.

Sobotkovým debaklem utrpěla samozřejmě i ODS, která se nadále pohybuje na sestupné křivce popularity i své existence vůbec. Nečas se neukázal po pádu Topolánka jako vůdce a sjednotitel strany a je otázkou času, kdy bude vyměněn. Nejspíš se tak stane ještě před parlamentními volbami 2014. Zarážející je neuvěřitelná bohorovnost vedení ODS, které vždy konstatuje, že se sice ,,na hlavu" prohrálo, ale ,,jede se dál" a v dalších volbách to jistě bude lepší. Sestupná trajektorie však pokračuje minimálně od nástupu první Topolánkovy vlády k moci v září 2006, ODS je tedy politicky ochořelá již několik let a její stav se nelepší.

Fiasko P. Sobotky pouze dokladuje současnou kondici strany, která bude mít co dělat, aby nebyla v příštích volbách předstižena komunisty a uhájila alespoň výsledek 15 - 20%. Pokud nevymění včas neschopného ,,lídra" P. Nečase a jeho spojence, postupný rozklad ODS bude pokračovat. Otázka je, zda to bude na celkovou obnovu značky stačit.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …