Petr Dufek: České hospodářství ztrácí na tempu

14.11.2018 12:21

Česká ekonomika podle předběžného odhadu statistického úřadu ve třetím kvartále zpomalila. Oproti druhému čtvrtletí se HDP zvýšil o 0,4 %, v meziročním srovnání pak o 2,4 %.

Petr Dufek: České hospodářství ztrácí na tempu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výsledek výrazně zaostal za očekáváním ČNB, která předpokládala, že ekonomika naopak zrychlí na 2,7 %. Na druhou stranu toto číslo potvrzuje náš předpoklad, že české hospodářství narazilo na hranice svého růstu. Nedostává se zaměstnanců a prostor pro další expanzi tuzemských firem navíc začíná limitovat slábnoucí zahraniční poptávka.

Už bleskový a následně i první odhad německého HDP naznačil, že růst tamní ekonomiky výrazně zpomalil. Oproti předchozímu čtvrtletí došlo dokonce k poklesu o 0,2 %. Vzhledem k tomu, že důvodem byl především slabší zahraniční obchod a spotřeba, nemohlo to nezanechat stopu i na trendu české ekonomiky.

Český statistický úřad uvedl, že ekonomiku ve třetím kvartále táhla především spotřeba a ani slovem se nezmínil o dřívějším lídrovi – investicím. Proto bude tentokrát velmi zajímavé sledovat podrobná čísla, která ovšem přijdou na řadu až za několik týdnů. Dají nám vodítko, s jak výrazným zpomalením totiž můžeme počítat nejen pro zbytek roku, ale i pro rok 2019.

Ve světle dnešních čísel vypadá náš dlouhodobě velmi konzervativní odhad HDP pro letošní rok (3 %) ještě docela optimisticky.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…