Petr Dufek: Chuť nakupovat neopustila Čechy ani v parném létě

05.09.2018 13:40

Podle dnes zveřejněných údajů se i v červenci výrazně zvýšily tržby tuzemských obchodníků. Spotřebitelé nechali v pokladnách kamenných i virtuálních obchodů o 5,6 % více peněz než ve stejném měsíci loni.

Petr Dufek: Chuť nakupovat neopustila Čechy ani v parném létě
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podrobná čísla ukazují, že spotřebitelé mají chuť nakupovat, neobávají se budoucnosti a tak i více utrácejí především za zboží pro volný čas, IT, kosmetiku, módu atp. Na své si přicházejí i prodejci vybavení domácností s tím, jak si domácnosti vybavují své nové bydlení nebo obnovují to stávající v souladu s cyklem. V tomto je jednoznačně podporuje zvyšující se kupní síla podporovaná rychlým růstem mezd a rekordní zaměstnaností.

Stejně jako v posledních letech se stále větší pozornost spotřebitelů upírá na internetové obchody, které expandovaly i do oblasti rychloobrátkového zboží. Tentokrát se e-shopům jejich tržby zvýšily meziročně dokonce o čtvrtinu. Tak silný a přitom dlouhodobý boom tohoto segmentu se v jiných zemích EU hned tak nevidí.

A co čekat dál? Tržby obchodníků rostou stále svižným tempem a bude tomu tak i nadále a za celý rok 2018 by se celkově mohly zvýšit o 5,5 %. Předpokládáme rovněž, že bychom časem mohli začít vidět i poptávkové inflační tlaky, které byly doposud díky konkurenci internetových obchodů silně utlumené. Prozatím jsou vidět především v případě hotelů, restaurací a některých dalších služeb.

I dnes zveřejněné číslo nahrává k dalšímu zvýšení úrokových sazeb ČNB už na zářijovém zasedání bankovní rady.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…