Petr Dufek: Další hluboký deficit běžného účtu v řadě

14.11.2022 17:58 | Komentář

I v září pokračoval trend negativních výsledků běžného účtu platební bilance ČR, který je jedním ze základních ukazatelů vnější nerovnováhy ekonomiky.

Petr Dufek: Další hluboký deficit běžného účtu v řadě
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Po srpnovém více než osmdesátimiliardovém schodku nepotěšil ani zářijový výsledek, který dosáhl téměř -56 mld. korun. A stejně jako minule za ním můžeme vidět vysoké zisky firem pod zahraniční kontrolou, které z větší části zamířily do zahraničí v podobě dividend. Tentokrát je ČNB ocenila částkou 52 mld. korun. 

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Obchodní bilance tentokrát skončila, chtělo by se říct, jen symbolickým deficitem (-2 mld. korun), nicméně jde stále o druhý nejhorší výsledek za dobu sledování průběžných výsledků platební bilance od roku 2004, za nímž můžeme vidět především dovoz drahých surovin.

Za prvních devět měsíců dosáhl schodek běžného účtu dosáhl 247 mld. korun, zatímco loni za tuto dobu vykazoval alespoň kosmetický přebytek. Na vině je jednoznačně zhoršení obchodní bilance reflektující nejenom nadhodnocení dovozů v důsledku zdražení komodit. Teprve až druhým důvodem letošního horšího výsledku běžného účtu je vyšší ziskovost firem pod zahraniční kontrolou, respektive rozšiřující se odliv dividend.

V poměru k HDP letošní běžný účet ČR skončí deficitem přesahujícím 4 % HDP. Půjde zřejmě o nejhorší výsledek za posledních patnáct let, nicméně jeho hlavním důvodem není nadměrná poptávka financovaná dluhy, jak v takových případech obvykle bývá, ale vysoké ceny dovážených surovin. Ze statistik zahraničního obchodu vyplývá, že jen hodnota dovážené ropy a plynu je letos vyšší o 152 mld. A to jde jen o prvních devět měsíců roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…