Petr Dufek: Dražší bydlení zvyšuje inflaci

10.09.2018 13:17

Spotřebitelské ceny se v srpnu zvýšily o 0,1 %, a to především v důsledku dalšího růstu nákladů na bydlení. Nahoru zamířily ceny energií i nájemného, které s odstupem času reagují na prudký růst cen nemovitostí na trhu.

Petr Dufek: Dražší bydlení zvyšuje inflaci
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziroční inflace sledovaná centrální bankou se tentokrát zvýšila na 2,5 % a přiblížila se tak aktuální prognóze ČNB. Opět i v tomto případě se na inflaci podílelo především dražší bydlení. Domácnostem roste nájemné a ještě rychleji ceny elektrické energie, které reflektují prudké zdražení silové elektřiny na burze v Německu. Doba relativně levných energií je pryč a s koncem fixačního období to pocítí stále více českých domácností.

Inflace zůstane podle našeho názoru nad cílovými dvěma procenty i po zbytek letošního roku a rovněž po většinu roku 2019. Proto ČNB, které se tak v podstatě naplňuje prognóza, může pokračovat v politice normalizace úrokových sazeb. Očekáváme proto, že už na svém zářijovém zasedání opět zvýší – letos už počtvrté – svoji hlavní úrokovou sazbu, tentokrát na 1,50 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …