Petr Dufek: Důvěra je nejvyšší za posledního dva a půl roku

24.01.2014 12:44 | Zprávy

Na jedné straně přinesl leden zmínění předchozího optimismu průmyslových firem, na druhé straně se opět zlepšuje nálada spotřebitelů.

Petr Dufek: Důvěra je nejvyšší za posledního dva a půl roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Průmyslové podniky oceňují hlavně zahraniční poptávku, avšak na další měsíce se dívají méně pozitivně než v závěru loňského roku. I přes tyto určité obavy však naladění v průmyslu zůstává příznivé, a to jak z pohledu vývoje v posledních dvou letech, tak ve srovnání s dalšími odvětvími.

Ve stavebnictví panuje dál špatná nálada, i když přece jen ne tak zlá jako v závěru roku. Stavební firmy se stále potýkají s nedostatkem zakázek, a tak drobné zvýšení jejich důvěry v lednu nepovažuji za známku jasného obratu k lepšímu.

 Svůj optimismus v úvodu roku krotí i obchodníci, kterým se díky „devalvaci“ v závěru roku nečekaně výrazně zvýšily tržby. Zřejmě nepočítají s tím, že by útok spotřebitelů na internetové i kamenné obchody měl dlouhého trvání, a tak své očekávání pro další měsíce obchodníci mírní.

 A nakonec potěšující je především lepší nálada spotřebitelů, kteří začínají na budoucnost hledět s menšími obavami než v posledních pěti letech. Dokonce je jejich důvěra nejvyšší za posledních téměř pět a půl roku. Spotřebitelé se méně obávají dalšího vývoje ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace. Naopak toho, čeho se nyní bojí více, je růst cen.

 Celkově se dá říct, že z pohledu naladění firem i spotřebitelů je vidět, že česká ekonomika má to nejhorší zřejmě na čas za sebou. Nepanuje zde ani euforie, ale ani – s výjimkou stavebnictví – bezbřehá deprese. I když jde jen o měkká čísla o náladě či důvěře, vyznívají ve prospěch mírného ekonomického růstu české ekonomiky, která má za sebou historicky nejdelší recesi.

Petr Dufek
Analytik ČSOB

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O českém národním obrození

12:27 Petr Hampl: O českém národním obrození

Denní glosy Petra Hampla.