Petr Dufek: Ifo na dně

26.04.2020 7:38

Ostře sledovaný německý ukazatel nálady v podnikatelském sektoru – Ifo – skončil na nejnižší úrovni v historii.

Petr Dufek: Ifo na dně
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Německo sice nebylo až tak radikální v omezování ekonomiky, nicméně i tak se podnikatelé cítí hůře než při minulé světové finanční krizi a navíc jejich očekávání pro příští měsíce jsou extrémně pesimistická.

Německá ekonomika je v recesi a Ifo jasně ukazuje, že jde o recesi velmi hlubokou. Začala už v prvním kvartále a nyní stále ještě nabírá na síle. Bude s největší pravděpodobností horší než ta po pádu Lehman Brothers.

Přichází samozřejmě především ze služeb, avšak v důsledku exportní orientace trpí i průmysl, který navíc v nejhorších časech korona-krize dobrovolně zastavil už tak delší dobu upadající výrobu osobních automobilů.

S tím, jak budou končit restriktivní opatření jednotlivých německých vlád, je pravděpodobné, že se situace tamní ekonomiky začne normalizovat. Výrazně napomoci by měl rovněž Kurzarbeit, který udrží nezaměstnanost na uzdě jako při minulé recesi, aby příliš neutrpěla ani domácí spotřebitelská poptávka.

Bez dalších fiskálních stimulů se však ani německá ekonomika neobejde. Vzhledem k velmi nejistým vyhlídkám poptávky po osobních automobilech na exportních trzích zřejmě dojde i na šrotovné nebo v rámci domácího zeleného úsilí i na podporu investic. V každém případě překlenout současný výpadek či ztráty ekonomiky bude trvat více než rok.

Stejně jako v případě české ekonomiky totiž o síle budoucího ekonomického oživení lze jen spekulovat. Ve hře je až příliš mnoho neznámých – změnou chování firem a spotřebitelů počínaje, samotným koronavirem konče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…