Petr Dufek: Mzdová konkurence přetrvává

12.04.2018 13:27

Ačkoliv pracovní náklady v ČR v důsledku napětí na trhu práce rostou, zůstávají devátými nejnižšími v rámci celé EU.

Petr Dufek: Mzdová konkurence přetrvává
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu činily celkové hodinové pracovní náklady v ČR 11,3 EUR a jsou tak třetinové ve srovnání s Německem. K nárůstu však dopomohl nejenom tlak na růst mezd v důsledku nedostatku pracovníků, ale částečně přispělo i posílení koruny vůči euru po zrušení intervenčního systému ČNB.

Pokud bychom se nedívali na celkové náklady spojené s prací, ale jen na mzdy, dosahuje jejich průměrná úroveň 8,2 EUR, respektive 31 % mezd německých. Hodinová mzda českého pracovníka je o deset centů vyšší než slovenského a dvojnásobná ve srovnání s bulharským, který je mimochodem nejlevnějším zaměstnancem v rámci celé EU. Na druhé straně žebříčku jsou mzdy v Dánsku, které dosahují téměř 37 eur hrubého za hodinu.

Posledních devět let eurové hodinové mzdy rostou v průměru o 2,3 % ročně (v Německu o 2,2 % ročně) a neohrožují tak stávající konkurenceschopnost české ekonomiky. Zvlášť pokud vezmeme v úvahu, že mzdy v této době rostly téměř v celé EU s výjimkou Řecka a Kypru.

Od roku 2004, kdy ČR vstoupila do EU, se mzdová úroveň v ČR posunula vůči Německu o 11 procentních bodů z původních 20 % na loňských 31 %.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.