Petr Dufek: Nákupy v obchodech dál pozvolna narůstají

09.09.2021 15:33 | Komentář

I červencová čísla z maloobchodu potvrdila, že ochota nakupovat tuzemským spotřebitelům nechybí. Oproti červnu se tak tržby obchodníků zvýšily o půl procenta (po očištění) a meziročně jsou tak vyšší o necelých šest procent (přesněji o 5,8 %).

Petr Dufek: Nákupy v obchodech dál pozvolna narůstají
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

S ohledem na vývoj v předchozích měsících to není nijak překvapivý výsledek, který by svědčil o nějaké nákupní horečce nebo naopak o velkých obavách z budoucnosti.

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí

Když se podíváme na meziroční očištěná čísla, tak asi nepřekvapí, že dál se velmi dobře vede internetovým obchodům. Meziročně byly jejich tržby v červenci o necelých 24 % výše. Jak potvrzují poslední měsíce, virtuální obchody nepřicházejí o zákazníky ani po otevření kamenných prodejen. Mohou tak proto dál posilovat svoji pozici a ukrajovat si větší díl na celém trhu.

Pokud se podíváme na sortiment, který spotřebitelé v posledním měsíci nakupovali výrazně více než loni, tak jednoznačně vede elektronika a vybavení domácností. Slabší to bylo tentokrát u volnočasového zboží, které svůj boom zažívalo na jaře. Mírný útlum nyní zaznamenaly rovněž obchody s oblečením a obuví, nicméně hned po rozvolnění si obchodníci přišli na své a v červenci reálně prodali asi tolik zboží jako ve stejném období loňského roku.

Celkově se ukazuje, že reálná spotřeba v ekonomice narůstá tempem přiměřeným vývoji kupní síly. Samozřejmě spotřebitelé realizují i některé dříve odložené nákupy, nicméně o žádné přehnané nákupní horečce se mluvit nedá. Současně přetrvává obliba internetových obchodů, na které si lidé zvykli a neodvracejí se od nich ani v době, kdy mohou zase volně nakupovat v kamenných obchodech.

Nepříjemností, se kterou se spotřebitelé musí v posledních měsících potýkat, je omezená nabídka některého dováženého zboží. Ať už jde o elektroniku nebo třeba nábytek. Globální logistika drhne, navíc i zdražuje, a naděje na rychlé zlepšení zatím vidět není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…