Petr Dufek: Nezaměstnaných stále ubývá. Podle očekávání. Skutečně zajímavý vývoj...

09.11.2015 13:30

Zatímco inflace překvapila, vývoj trhu práce se ubírá podle očekávání. Míra nezaměstnanosti tentokrát poklesla na 5,9 % a počet volných pracovních míst se stabilizoval okolo 107 tisíc.

Petr Dufek: Nezaměstnaných stále ubývá. Podle očekávání. Skutečně zajímavý vývoj...
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Silný ekonomický růst respektive rostoucí zakázky průmyslu, letošní boom stavebních prací a nakonec i oživení poptávky ve službách jsou hlavními důvody pro soustavné zlepšování situace na českém trhu práce.

Míra nezaměstnanosti je nyní nejnižší za posledních sedm let a rekordní je vlastně i nabídka volných míst. Některé úspěšné obory české ekonomiky se dokonce dostávají do situace, kdy se jim nových kvalifikovaných pracovníků nedostává. To se už poměrně brzy odrazí i na výši nabízených mezd.

Vzhledem k tomu, že se současný nedostatek zaměstnanců nedaří zcela vykrýt zahraničními agenturními pracovníky, růst mezd by mohl začít konečně zrychlovat. Ani tak se však firmám nemusí podařit získat dostatečně kvalifikované zaměstnance.

Vývoj na trhu práce začíná být po letech, kdy nezaměstnanost rostla, skutečně zajímavý. Už třeba proto, že hned po Německu má ČR nejnižší nezaměstnanost v EU a prozatím zde růst mezd zůstával velmi umírněný.

Předpokládáme, že v souladu se sezónním vývojem se počty nezaměstnaných v závěru roku opět navýší s tím, jak budou končit úvazky na dobu určitou respektive sezónní práce. V příštím roce bychom se však – dokonce navzdory očekávanému zpomalení ekonomiky – mohli dočkat dalšího poklesu nezaměstnanosti možná o více než půl procentního bodu. 

Petr Dufek, analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…