Petr Dufek: Propad evropského automobilového trhu nekončí

17.12.2020 12:49

Po nadějném září přišel slabší říjen a ještě slabší listopad, kdy se registrace nových osobních automobilů poklesly v zemích EU o 12 %. Na vině je jednoznačně lockdown v některých zemích a investiční škrty ve firmách omezujících obnovu jejich vozových parků.

Petr Dufek: Propad evropského automobilového trhu nekončí
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Propad registrací (prodejů) se týkal téměř všech zemí EU, výjimkou byly jen poměrně malé trhy jako Kypr, Irsko nebo Rumunsko. Největší trhy v Evropě byly v červených číslech. Nejmenší pokles zaznamenalo Německo (-3 %) a Itálie (-8,3 %). Ve Francii, stejně jako ve Španělsku nebo již mimo EU stojící Británii byl tentokrát pokles dvojciferný.

Podíváme-li se na čísla od začátku roku, tak nenajdeme v rámci EU jedinou zemi, kde by registrace nových vozů rostly. Pokles se zatím pohybuje v rozmezí 16 % až 42 %, přičemž celý unijní trh se zatím zmenšil o více než čtvrtinu. Tak rychlý propad nezaznamenal trh ani po světové finanční krizi. To, co tenkrát trvalo pět let, se letos „podařilo“ stihnout za několik málo měsíců. Z patnáctimilionového trhu je rázem trh, kde se neprodá (kumulovaně) ani 12 milionů vozů.

Pokud se podíváme na pozici značek, tak je vidět, že se letos lépe daří těm německým, které zvyšují své tržní podíly na úkor francouzských a italských výrobců. Tuzemská Škoda se přibližuje dosažení šestiprocentního tržního podílu a nelze si nevšimnout, že z hlediska růstu tržního podílu patří mezi ty jednoznačně nejúspěšnější v celé Unii. A to je rozhodně dobrá zpráva vzhledem k situaci, v jaké se naše ekonomika nachází.

Asi nelze čekat, že by výsledky evropského trhu mohly být vzhledem ke všem omezením v prosinci výrazně lepší. Proto už nyní lze říct, že rok 2020 byl pro automobilový průmysl nejhorším rokem v novodobé historii. V časech, kdy musí povinně „zelenat“ dostal tvrdou ráno v podobě pandemie, která jej nejprve odstavila, když začaly zamrzat dodavatelské řetězce, a následně mu zajistila i tvrdý poptávkový šok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …