Petr Dufek: Průmysl táhnou vzhůru auta

07.10.2013 14:30

Srpnový výsledek průmyslu dopadl nad očekávání dobře. Růst výroby v našem nejsilnějším odvětví dosáhl po očištění o vliv rozdílného počtu pracovních dnů o 4,2 %.

Petr Dufek: Průmysl táhnou vzhůru auta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Zvlášť dobře se vedlo automobilkám, které v posledních měsících těží z rychlého růstu nových zakázek. Dobré výsledky má tentokrát i plastikářský průmysl a výroba kovových výrobků. Naopak v mínusu se ocitá těžební průmysl, který se musí vyrovnávat s nízkými cenami komodit.

 Zvlášť příjemnou zprávou je růst zakázek o více než 12 %. Ten spolu s rostoucím optimismem průmyslových firem přináší velkou šanci na velmi slušné výsledky průmyslu i v dalších měsících.

 V zakázkách opět hrají prim auta, jimž pomáhá mimo jiné i stabilizace evropského automobilového trhu. Ten zdá se po čtyřech letech přestal propadat, a to dokonce i v zemích na předlužené periferii.

 I ze zakázek je vidět, že za výsledky průmyslu je především zahraniční poptávka, zatímco ta domácí zůstává stále utlumená. Nejnovější výsledky proto bereme s opatrným optimismem, protože i oživení zahraniční poptávky je zatím jen velmi křehké.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.