Petr Dufek: Průmyslová rallye nekončí

07.12.2017 10:26

Podle očekávání byly říjnové výsledky tuzemského průmyslu výborné. Výroba se tentokrát zvýšila o meziročně 10,5 %, a to především zásluhou automobilového průmyslu, který s novými modely nabral nový vítr do plachet. Nebyl však jediný, dvouciferný růst zaznamenaly i další silné obory jako energetika nebo výroba elektrických zařízení.

Petr Dufek: Průmyslová rallye nekončí
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výsledky za říjen jsou samozřejmě ovlivněny faktem, že tento měsíc měl o dva pracovní dny více než loni. Po jejich vyloučení je tempo 5,3 %, nicméně i tento výsledek je možné považovat za výborný.

Ukazuje se, že navzdory už několik let trvající expanzi se tuzemskému průmyslu stále daří držet si pozici hlavního motoru celé ekonomiky. A jak naznačují nové zakázky, bude tomu tak i v dalších měsících. Sice automobilkám se tentokrát nové objednávky zvýšily jen o zhruba tři procenta, dalším velkým odvětvím rostou skoro o třetinu. Celkově se tak nové zakázky zvýšily o 10,3 % a nejspíše i pokořily dosavadní maxima.

Průmysl zažívá velmi úspěšné období a stále nabírá nové zaměstnance. Podílí se tak nejen na vyšším ekonomickém růstu, ale i na rychlém zlepšování situace na trhu práce. I díky němu se nezaměstnanost dostala na historické minimum a vedle toho nabídka volných míst zase na nejvyšší úroveň.

Firmám sice chybí stále více zaměstnanců a jejich nedostatek je dnes už hlavní překážkou pro rychlejší expanzi vlastně nejenom tohoto odvětví, nicméně růst mezd zatím neakceleruje. Zpomalení, které naznačila už data za třetí kvartál je vidět i na říjnových číslech statistického úřadu, podle kterých se meziroční mzda v říjnu zvýšila o 7,1 %.

Příznivá čísla očekáváme od průmyslu i ve zbylých dvou měsících roku. Obtížné nebo spíše nemožné ovšem asi bude, aby si průmysl udržel takové tempo v roce 2018. A to jeden z hlavních důvodů, proč předpokládáme zpomalení ekonomického růstu v následujícím roce ke třem procentům.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty