Petr Dufek: Tentokrát žádná změna na trhu práce

09.12.2019 12:21

Za poslední měsíc se výsledku českého trhu práce vlastně na první pohled téměř nezměnily. Míra nezaměstnanosti setrvala na hodnotě 2,6 %, absolutní počty nezaměstnaných zase těsně pod hranicí 200 tisíc a mírně se zvýšil počet nabízených volných pracovních míst. Nicméně tento přírůstek ve srovnání s předchozími měsíci je spíš symbolický.

Petr Dufek: Tentokrát žádná změna na trhu práce
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Ačkoliv celková čísla se od těch říjnových až tak neliší, k pohybům na trhu práce nechybně dochází. Výsledek míry nezaměstnanosti zatím nadlepšují sezónní pracovní místa, která postupně po Vánocích zmizí, a česká nezaměstnanost se opět dostane na začátku příštího roku nad hranici tří procent. Jak moc daleko je otázkou, protože s tím, jak se průmysl pohybuje na hraně recese a není jisté, jak rychle a jak moc na ni budou chtít tuzemské firmy reagovat.

Předpokládáme, že stále jde jen o cyklický útlum, který neznamená ani celkovou recesi ekonomiky a už vůbec ne nějakou krizi. Problém slabé zahraniční poptávky je spojen především s vývojem v Německu, na které – jako na výrazně exportně orientovanou ekonomiku – dopadá pokles mezinárodního obchodu. Samostatnou kapitolou je vedle toho automobilový průmysl zasažený extrémními nejistotami vyvolanými „zelenou“ vlnou odrážející se nejenom na straně nabídky, ale i firemní a spotřebitelské poptávky. Ani tento průmysl se však svých kvalifikovaných zaměstnanců nebude chtít, podle našeho názoru, jen tak vzdát.

Předpokládaný růst nezaměstnanosti by ani tak neměl být nijak výrazný a spíše bude v souladu se sezónním vývojem. To, co uvidíme v první řadě, bude snížení tlaku na růst mezd. Tedy alespoň v podnikatelském sektoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…