Petr Dufek: Výsledky stavebnictví stále kontrastují s vývojem zakázek

09.12.2020 15:10

Zatímco zakázky v posledních čtvrtletích neklesaly, o stavební výrobě se to samé říct rozhodně nedá. I v říjnu stavební výroba propadla, tentokrát o 10,5 %. Nižší byla i ve srovnání se zářím (-1,7 %) a potvrdil se tak znovu trend patrný už od začátku letošního roku.

Petr Dufek: Výsledky stavebnictví stále kontrastují s vývojem zakázek
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Výrazně rychleji klesala produkce pozemního stavitelství, zatímco ta v inženýrském – většinou financovaná z veřejných zakázek – propadla „jen“ o necelých pět procent. Jedním z hlavních důvodů negativního vývoje v tomto odvětví zůstává nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků. Vedle toho se postupně na vývoji stavebnictví projeví útlum investic, a to jak soukromých, tak veřejných. Firmy omezují své investiční aktivity v důsledku nejisté budoucí poptávky i s cílem vylepšení cash-flow. Ve veřejném sektoru se zase mohou projevovat obavy z budoucího nedostatku financí v důsledku výpadku sdílených daní.

Potěšující nejsou zprávy ani z bytové výstavby. Trh s byty sice zůstává dál napjatý a ceny rostou navzdory nedávné recesi, staví se ovšem stále méně. Nic na tom nezměnil ani říjen, kdy se začalo stavět o 24 % bytů méně než ve stejném období loňského roku. Za celé období od začátku roku pak o téměř 9 % méně, přičemž největší útlum výstavby je nadále patrný v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…