Petr Hampl: A zase ta kurvítka

20.12.2021 18:04 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: A zase ta kurvítka
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Tak jsem zase narazil na stížnosti na „kurvítka“. To má být skutečná nebo domnělá součástka, která se porouchá těsně po skončení záruční doby, takže musíte zařízení zahodit a koupit si nové.

Obávám se ale, že je to ještě mnohem horší. Kdybychom dostávali solidně vyrobené spotřebiče s kurvítkem, dříve či později by se našel nějaký vynalézavý kutil, který to kurvítko dokázal nahradit. Jenže my za své peníze dostáváme spotřebiče, které jsou sestavené jenom z kurvítek! Solidní díl tam nenajdete.

Dosáhnout takového stavu nebylo jednoduché. Dalo to ohromnou práci. Jsou za tím desítky projektů, kdy se v každém podařilo zlevnit tu součástku o pár haléřů nebo urychlit její výrobu o pár vteřin. Až se postupně podařilo dosáhnout nejhorší možné úrovně, kdy přístroj ještě funguje. Jak je vidět, lidská kreativita nemá mezí, a když se spojí s tlakem na zvyšování zisků, vede k nečekaným výsledkům.

A to možná zdaleka nejsme na konci. Rostoucí ceny materiálů budou zvyšovat motivaci, na jejímž konci mohou být ještě chatrnější a nespolehlivější věci.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …