Petr Hampl: Husákovský režim versus Západní Německo podruhé

09.01.2022 7:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Husákovský režim versus Západní Německo podruhé
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Nespokojenost podstatné části obyvatelstva s marxistickým socialismem nebyla primárně dána tím, že by lidem tak chyběly svobodné volby nebo přístup ke spisům západních politologů. Šlo o životní úroveň a atraktivní spotřební zboží – rozdíl mezi námi a sousedními Rakouskem a Bavorskem byl příliš markantní. A fotografie ze života americké střední třídy (tehdy ještě početné a bezpečné) taky zrovna neprospívaly víře v socialismus.

Jeden kamarád mě upozornil, že začíná být čas na využití stejného principu. Západní styl řízení společnosti korporátními a intelektuálními „elitami“ spěje ke krachu, životní úroveň klesá (a přibývá strachu z dalšího skokového poklesu)… A proti tomu asijská civilizace (klidně tomu říkejte asijský socialismus) s rychle rostoucí životní úrovní a neuvěřitelným technologickým pokrokem.

Všichni vidí, jak si poradili s covidem. Jak si poradili s radikálním islámem. Jak dokážou čelit vojenskému vyhrožování USA. Máloco tak podrývá současný zvrácený západní systém než ukazování konkrétních výsledků konfuciánského režimu. Možná, že to je důvodem, proč pravdivé informování o dění v Číně vyvolává mezi současnou mocenskou elitou tolik hysterie.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…