Petr Hampl: K čemu jsou na světě mapy

16.11.2022 12:52 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: K čemu jsou na světě mapy
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

„Ukrajinské operační velitelství Jih uvedlo, že zabilo 40 ruských vojáků a zničilo tři jejich vojenská vozidla,“ dočetli jsme se na CNN Prima News a hned je z toho byl titulek o tom, že Rusové válcují okupanty. Má to ale jeden háček. V té oblasti od sebe armády odděluje řeka Dněpr, který je široká skoro kilometr. Jak by se mohly střetnout! Jenže v průměrné české redakci se nenajde nikdo, kdo by se podíval na mapu. To v situaci, kdy ta válka trvá několik měsíců.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Chápete to? Několik měsíců o něčem vydáváte články a nepodíváte se na mapu, kde to je. A ono to nevadí. Novinové zpravodajství je přece hodnoceno podle toho, jestli obsah odpovídá správným “narativům” a jestli vyvolává správné emoce. Z hlediska vládnutí by to snad bylo přijatelné, kdyby to bylo zpravodajství pro běžný lid a kdyby existovalo druhé zpravodajství pro členy vládnoucí vrstvy. Jenže v tom zcela vylhaném virtuálním světě žijí i členové vládních stran, úředníci ministerstev, analytici, co pro ně pracují, kapitáni korporací a tisíce dalších lidí, kteří ovlivňují rozhodování vlády. Jak pak může takové rozhodnutí vypadat.

Je to samozřejmě krásný svět a je v něm pohodlně. Rusko bude brzy dobyto, zásobníky jsou plné, nedošlo k razantnímu snížení životní úrovně, většina fabrik to nakonec přežije (a ty zkrachovalé si to zaslouží). Jako v Afghánistánu. Ještě pár hodin před zhroucením Američani slavně vítězili.

Samozřejmě, mohlo jít o výsledek dělostřelecké přestřelky přes řeku, kdy se ukrajinským jednotkám NATO mohl povést nějaký superzásah. Jenže to by se pochlubili detailněji, a bylo by toho plné zpravodajství.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…