Petr Hampl: O rovnosti před zákonem

12.01.2023 18:02 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O rovnosti před zákonem
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Manažersko-intelektuálská třída se sjednotila za bývalým elitním komunistickým agentem a naivní občan by mohl předpokládat, že tím končí lustrace a lustrační zákon. Omyl! Ani náhodou! Ten omyl by totiž vycházel z předpokladu, že mají být na všechny občany aplikována stejná měřítka a stejná pravidla.

To je ale buranský pohled. Zkuste si promluvit s někým z kavárny. Zjistíte, že vůbec nedokáže pochopit, o čem mluvíte. V jeho hlavě není prostor pro možnost, že by mohla být aplikována stejná pravidla na všechny. To, co jej dělá aristokratem (nebo co pokládá za vstupenku do aristokratického světa), je právě schopnost rozlišovat, na koho má být uplatněno které pravidlo.

Jeden estábák může být posvátným etalonem mravnosti, a vůči jiným budou zpřísňovány postihy. Ono není tak absurdní si představit, že by pod lustrační zákon mohly být zahrnuty třeba děti těch, kdo bojovali ve Svobodově armádě – pokud neprovedou patřičné veřejné distancování od svých předků.

Samozřejmě, i liberální demokraté uznávají rovnost jako významnou hodnotu. Ale to přece neznamená, že se bude s buranem zacházet jako s pánem! Svoboda projevu taky neznamená, že můžete kritizovat vládu.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla