Petr Hampl: Poznáme, až přijde nová totalita?

11.01.2020 11:28

Jde o rozdíl mezi námi a multikulturními aktivisty, kteří si prostě neumí představit, že by mohli zpochybnit „moudro“ seslané z vyšších pater společenské struktury. Oni moudra zásadně nezpochybňují, nejsou totiž schopni svobodně myslet.

Petr Hampl: Poznáme, až přijde nová totalita?
Foto: Archiv PH
Popisek: Petr Hampl

Poznáme okamžik, kdy přijde nová totalita? Proč ten budoucí čas? Dovoluji si odkázat na svůj článek „Přestaňme skrývat, že DOŠLO ke změně politického režimu“ (k přečtení ZDE). Je ale vůbec důležité onu změnu stavu poznat? Má nás to zajímat? Vždyť nejde o slovíčka. A „totalita“ je jen slovo. Někdo chce žít ve světě, kde si bude moci sám vybrat, co čte, a kde bude mít právo svobodně mluvit.

Někdo jiný zase chce žít ve světě, kde bude četba i mluva nařizovaná. Někdo chce vychovávat děti podle svého svědomí, někdo chce, aby výchovu dětí řídily výbory všeobecného blaha, a pokud se rodiče nepodřídí, aby byly děti poslány na převýchovu. A totéž lze konstatovat o tisícovce dalších oblastí. O to jde. Ne o skutečnost, zda použijeme pojem „totalita“. Dnešní liberální demokraté by se jistě cítili skvěle za okupace. Nejspíš by slovo totalita nepoužívali. No a co.

Nejdůležitější kompetencí, kterou jsme zdědili z předchozího režimu, je schopnost nebrat vrchnost vážně a postavit se jí na odpor (vhodným způsobem). Jde o rozdíl mezi námi a multikulturními aktivisty, kteří si prostě neumí představit, že by mohli zpochybnit „moudro“ seslané z vyšších pater společenské struktury. Oni moudra zásadně nezpochybňují, nejsou totiž schopni svobodně myslet. Něco takového si ani neumí představit!

(Glosa je převzatá a redakčně upravená z FB profilu nezávislého sociologa PhDr. Petra Hampla, Ph.D., autora bestselleru Prolomení hradeb. Kniha brzy vyjde i v angličtině.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla