Petr Hampl: Radikalizace mlčící většiny

28.12.2021 18:44 | Komentář

Denní glosy Petr Hampla.

Petr Hampl: Radikalizace mlčící většiny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Na demonstraci za srbské Kosovo dorazil i sociolog Petr Hampl

Radikalizace plodí radikalizaci na opačné straně. Mlčící většina, která podporuje opatření a podporuje očkování, se rovněž začíná radikalizovat. Ještě zkraje podzimu podporovala povinné očkování jen malá část veřejnosti, těsně před Vánocemi už naměřil výzkum TNS Market Research těsnou většinou. Zarážející je zejména rychlost, s jakou stoupenců povinného očkování přibývá.

To neznamená, že povinné očkování bude zavedeno. Současná vláda má (zatím) stejné názory jako anti-lockdownové skupiny, takže přidávání dalších povinností nepřichází v úvahu. Navíc fakticky nikdo neví, co by takové povinné očkování mělo obnášet. To jako budou policisté odchytávat neočkované a násilně jim píchat injekce? Nebo jim budou ukládány pokuty? Vzhledem k tomu, že značná část antiočkovačů jsou v exekucích, narkomani či jiné podobné typy, pokuty jim příliš neublíží. Jde tedy spíše o teoretický spor než o něco, k čemu by se reálně schylovalo.

V každém případě to ale ukazuje, že demonstrace (přenášené velkými zpravodajskými kanály) a obrovská mediální aktivita antivaxerů vede sice k tomu, že se aktivisté semykají a radikalizují, ale nedaří se jim získávat na svou stranu veřejnost. Naopak, většina veřejnosti začíná být naladěna stále ostřeji proti nim. Což vedoucím, řečníkům a aktivistům nemusí vůbec vadit. Ono přece nejde o to něco prosadit. Jde o to udržovat lidi naštvané, udržovat vysokou hladinu emocí, tahat z lidí peníze a občas taky hlasy pro nějakou politickou funkci.

Další poučení: Přístup do médií je vám k ničemu, pokud nemáte co říct.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …