Petr Hampl: Válkův útok proti demokracii

13.11.2022 7:37 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: Válkův útok proti demokracii
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Není přece možné, aby měl bezdomovec stejnou lékařskou péči jako miliardář. Takhle to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Přímo, brutálně a cynicky zaútočil na samotnou podstatu demokratického režimu. Jak to kdysi vyjádřil Christopher Lasch, rozdíly v majetku jsou tolerovatelné jen tehdy, pokud nevytvářejí rozdíly mezi lidmi. VŠICHNI LIDÉ jsou stvořeni sobě rovni, říká americká Deklarace nezávislosti, posvátný spis západní demokracie.

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Bohatý člověk žije v zámku nebo luxusní vile, zatímco chudý v malém bytě. Bohatý člověk jezdí luxusní limuzínou, zatímco chudý jezdí veřejnou dopravou. To je v pořádku. Ale oba mají stejnou důstojnost. Oba mají právo na stejně dobrý soudní proces. Dětem obou zajistí stát stejně kvalitní vzdělání. A život obou má stejnou cenu, takže jim státní zdravotnictví poskytne stejnou péči.

To není otázka levicového nebo pravicového myšlení. To je základ demokracie (v Americe by řekli republikánského režimu). Záležitost typu voleb – to jsou jen pomocné technické prostředky, jak tohle zajistit.

Nikdy se to nedaří dokonale. Vždycky jsou nějaké poruchy, protože bohatí si prostě najdou nějaké cestičky. Někdo proti tomu celý život bojuje, někdo se s tím smíří. Ale když se ministr veřejně hlásí k tomu, že život boháče má větší hodnotu než život chudáka, to už není o demokracii. To se ocitáme v systému typu orientální despocie. V některém z těch režimů, které vojensky napadáme, protože prý nejsou dost demokratické. Česká republika není dost demokratická!

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…