Petr Hampl: Vánoce mají být veselé!

22.12.2021 9:28 | Komentář

Denní glosy Petra Hampla.

Petr Hampl: Vánoce mají být veselé!
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Hampl

Už druhé Vánoce za situace různých omezení a všeobecné nervozity. Snad jediné pozitivní je, že neslyšíme ta neustálá nudná mravokárná ponaučení, že bychom měli Vánoce prožívat duchovněji a v tichosti a tak. Je dobré připomenout, že až do 17. století byly české Vánoce bujaré, rozjařené, občas i trochu eroticky necudné. Třeba tak, jako dnes vypadá masopust.  Rozjímavá tichá tradice barokních Vánoc je krásná, stejně jako barokní hudba, ale někdy jaksi nestačí. Obávám se, že za zájmem o Santa Klause není jen korporátní reklama, ale taky probublávající chuť mít Vánoce veselé. Jde o to, že ten Santa je takový bodrý chlapík, občas se napije, občas zavtipkuje, přinese dětem dárky, ale umíme si ho představit, že přitom plácne maminku přes zadek… a konec konců do jeho světa patří i ty modelky v červeném spodním prádle. I tenhle pocit patří k autentickým Vánocům. A zdůrazňuji k autentickým křesťanským Vánocům, protože o slavení předcházejících pohanských svátků nemáme moc spolehlivých pramenů.

Tak se těším, až Anglosasům toho Santu ukradneme a uděláme si naše veselého českého – Santu Nováka s lahváčem.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …