Petr Hartman: Ministři odborníci a policejní prezident

23.01.2014 22:09

O novém policejním prezidentovi by mělo rozhodnout výběrové řízení. Shodli se na tom nastupující ministr vnitra Milan Chovanec s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Aby mělo smysl, musela by být policie, po krátké epizodě hned se dvěma šéfy, bez velitele.

Petr Hartman: Ministři odborníci a policejní prezident
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Ministr vnitra totiž nemůže nejvyššího policejního představitele jen tak jednoduše odvolat. Naopak je to proces poměrně komplikovaný. Přesvědčil se o tom bývalý ministr vnitra Jan Kubice. Ten se snažil policejního prezidenta Petra Lessyho delší dobu pod nejrůznějšími záminkami zbavit. Lessy nakonec čelil obvinění z pomluvy a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Proto byl nucen ukončit služební poměr. Tím přišel o post policejního prezidenta. Bránil se u soudu a jeho stíhání bylo zastaveno.

Právní rozbory ministrovi vnitra Martinu Pecinovi jednoznačně nepřikazovaly, aby Lessyho vrátil zpět k policejnímu sboru. On to udělal a v momentu, kdy si Lessy znovu navlékl uniformu, byl z něj opět policejní prezident. Přitom už Česká republika jednoho v osobě Martina Červíčka měla. Po přechodnou dobu tak existovali hned dva. O jednoho země přišla po dalším Pecinově zásahu. Na základě přezkumu Červíčkova jmenování dospěl k názoru, že bylo neplatné a proto ho sesadil.

Červíček se proti tomuto rozhodnutí právně brání. O tom, zda úspěšně, by měl rozhodnout Pecinův nástupce Chovanec. Ukázalo-li by se, že Červíček ve funkci policejního prezidenta skončil neoprávněně, vrátil by se bezpečnostní sbor k dvojvládí. Z něho by ho jen těžko mohl vyvést konkurz na nového šéfa. Petr Lessy sice dopředu oznámil, že s příchodem nového ministra rezignuje. Záleželo by však na dalším osudu Martina Červíčka. Pokud by se do pozice policejního prezidenta na základě odvolání vrátil, mohl by v této funkci skončit jen v případě rezignace. Až potom by mohl být vybírán nový policejní šéf.

K tomu je v tuto chvíli poměrně daleko. Výraznou zásluhu na tom mají dva ministři vnitra. Jan Kubice nebyl politikem, ale bývalým ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Chcete-li, byl odborníkem. Za něj byl prezidentem republiky Milošem Zemanem rovněž vydáván Martin Pecina. Jak ukazuje realita, počínání dvou odborníků destabilizovalo policii. Situaci se pokusí uklidnit nastupující ministr politik. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.