Petr Hartman: Ředitel Národního divadla rychle skončil

01.08.2013 22:53

Odvolání Jana Buriana z funkce ředitele Národního divadla odůvodnil ministr kultury Jiří Balvín tím, že neprošel otevřeným výběrovým řízením. To je sice pravda. Ne však úplná.

Petr Hartman: Ředitel Národního divadla rychle skončil
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Jana Buriana do čela Národního divadla neposadili svévolně politici, naopak uspěl v jiném typu výběrového řízení. Konkrétně ho oslovila komise složená z odborníků, kteří měli vyhledání nového ředitele na starost. Namátkou v ní působili ředitelé některých velkých divadel či pedagogové z uměleckých škol. To, že přímo oslovili konkrétní osobu, není neobvyklé a při obsazování takovýchto typů funkcí se podobný postup používá i v západní Evropě.

Profesní dráha Jana Buriana nijak nezpochybňuje jeho schopnost vést instituci typu Národního divadla. Ministr kultury oficiálně nesdělil jiný pádný argument, proto lze jeho rozhodnutí považovat za skandální a pro nejbližší budoucnost této instituce velmi škodlivé. Prohlubuje totiž období nejistoty, kterou vyvolalo plánované a zároveň kontroverzní sloučení Státní opery s Národním divadlem a vyvrcholilo necitlivým a nevěrohodně odůvodněným odvoláním tehdejšího ředitele Ondřeje Černého.

Rychlý konec Buriana tak může potěšit jen některé lidi z opery, kteří se spojením už zmiňovaných divadel mohli cítit existenčně ohroženi a příchod nového ředitele nevítali.

Skandálnost Balvínova rozhodnutí ještě umocňuje skutečnost, že nová vláda nemá legitimitu. Tu jí může udělit až získání důvěry v poslanecké sněmovně. Do té doby by se měla chovat velmi zdrženlivě a nečinit žádné zásadní změny včetně personálních. S výjimkou těch případů, kdy by nečinností kabinetu mohlo dojít k závratným škodám. Do této kategorie odvolání ředitele Národního divadla nepatří.

Zároveň podobné arogantní zacházení se skutečnými odborníky může vést k tomu, že o funkce ve státem ovládaných podnicích a institucích nebudou mít zájem. Naopak se do nich dostanou tzv. odborníci, kteří budou snadno ovladatelní politiky, kteří jim pobyt v takovýchto jiným způsobem nedosažitelných funkcích umožní.

Zkrátka některá rozhodnutí ministrů Rusnokovy vlády vyvolávají pochybnosti o tom, zda v kabinetu místo politiků sedí skutečně odborníci nebo Zemanovi trafikanti. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…