Petr Hartman: TOP 09 vede dál Schwarzenberg

09.12.2013 22:10

Zhruba dvě stě sedmdesát sedm a půl tisíce hlasů, to je rozdíl mezi ziskem TOP 09 ve sněmovních volbách v roce 2010 a 2013. Nejde však o nárůst přízně, ale o její úbytek. Projevil se v tom, že strana má o patnáct poslanců ve sněmovně méně než před třemi roky. V dolní parlamentní komoře tak předsedá jedinému výboru a zatím se marně snaží prosadit svého kandidáta do pozice místopředsedy sněmovny.

Petr Hartman: TOP 09 vede dál Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Po zhruba třech letech pobytu ve vládě zamířila TOP 09 do opozičních lavic. Dvanácti procentní volební zisk dokazuje, že byla sice úspěšnější než ODS, ale nedá se o ní mluvit jako o silné straně, která by mohla výrazně ovlivňovat dění v této zemi.

Představitele TOP 09 může více než zhruba pětiprocentní úbytek voličů znepokojovat skutečnost, že část pravicově orientovaných občanů se nechala nalákat nově vytvořeným projektem Babišova hnutí ANO. Následující měsíce ukáží, jak na to TOP 09 dokáže reagovat.

Po jejím sněmu a volbě vedení se zdá, že si vybírá oddechový čas, během kterého nechce nic zásadního měnit. Svědčí o tom volba předsedy Karla Schwarzenberga, který na svém postu už přesluhuje. Problém je v tom, že se zatím neobjevil nikdo, kdo by ho dokázal nahradit. Kdo by udělal stranu volitelnou i pro lidi, kteří se úplně neztotožňují s jejím programem, ale dávají přednost charismatickému lídrovi.

V této souvislosti byl Karel Schwarzenberg hlavním faktorem nečekaně velkého úspěchu ve sněmovních volbách v létě roku 2010 a zásadním prvkem, který zmírnil porážku v letošních předčasných volbách. Bez něj může TOP 09 pomalu směřovat mimo tzv. první politickou ligu. V ní se drží i s přispěním Starostů a nezávislých. O ně však projevují zájem i další politická uskupení. Proto není jisté, zda spolupráce s tímto hnutím přežije současné volební období.

Vzhledem k momentálně silnému voličskému zázemí TOP 09 v hlavním městě, by mohla postupně vyprofilovat budoucího lídra právě z pražských politiků. Zdá se, že o to příliš nestojí. Její původní kandidát na primátora Zdeněk Tůma se z politiky stáhnul a faktický šéf strany Miroslav Kalousek se tomu nijak usilovně nesnažil bránit. Na víkendovém sněmu se pak do užšího vedení strany neprosadil úřadující primátor Tomáš Hudeček. Slabé kontakty ve stranickém zákulisí a problémy v řízení hlavního města nedokázala překonat ani podpora od Karla Schwarzenberga. Zástupce TOP 09 v momentálně nejvlivnější funkci tak budoucím předsedou nebude.

Přitom pro další osud této strany je nalezení nového lídra existenční záležitostí a nelze ho dále odkládat. Nejpozději za dva roky se bude opět volit předseda a Karlovi Schwarzenbergovi bude 78 let. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…