Petr Holub: Babiš ve zdravotnictví

22.11.2014 11:21

Pozornost a rozpaky budí přibývající aktivity ministra financí Andreje Babiše ve zdravotnictví. Někomu vadí, že komentuje resort, který mu nepatří a ještě vede spory s jeho právoplatným ministrem. V tomto směru je však nutné se šéfa hnutí ANO zastat, protože jako hlavní správce státních financí má odpovědnost nejen za rozpočet, ale také za druhý nejdůležitější veřejný fond, kterým jsou peníze ze zdravotního pojištění.

Petr Holub: Babiš ve zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Platí také, že systém zdravotnických financí nefunguje, jak by měl, a proto by opravdu měl ministr nějak intervenovat. K podmínkám takové intervence ovšem patří, že by měla nějak pomoci.

Hlavní potíž tuzemského zdravotnictví je v tom, že stát jako zástupce veřejnosti nad ním nemá kontrolu, i když dostatečná nabídka zdravotní péče patří v moderní době k jeho hlavním úkolům. Dohlíží na to, aby zdravotní pojišťovny dostaly dost peněz, o jejich osudu pak už rozhodují nepřehledné rozhodovací procedury uvnitř pojišťoven, případně mezi pojišťovnami a zájmovými skupinami doktorů.

K lékařům se nějaké peníze vždycky dostanou, jestli se ale rozdělují efektivně a jestli se cestou od daňového poplatníka k lékaři část neztratí, to nikdo neví. Poznat to může být ve chvíli, kdy je člověku špatně a najednou zjistí, že potřebná péče není k dispozici, přesněji řečeno, k dispozici je, pokud odevzdá příslušnou provizi.

Tím úřadem, který by měl jménem státu na zdravotnictví dohlížet, je příslušné ministerstvo, které však svou úlohu dlouhodobě neplní. Ministr má různé pravomoci, například personálně vládne klíčovému sektoru státních nemocnic, vydává také úhradové vyhlášky s minimálními sazbami, které musí pojišťovny lékařům platit.

Co však skutečně chybí, je kontrola nad kvalitou péče, jakou například v Holandsku provádí ministerská inspekce, a také přímá kontrola nad tím, jestli se peníze vydávají efektivně, což je nedostatek, který právě Babišovi nejvíc vadí.

Nelze tedy popřít, že ministra financí Babiše vyprovokoval k akci současný stav resortu, který nemůže fungovat ani dílčím způsobem správně, pokud se nenajde nějaký modus vivendi mezi ministrem financí a zdravotnictví.

Vstup ministra financí do zdravotnického resortu je nutnost, neprobíhá však právě šťastně. Konflikt s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem lze ještě pochopit, přinejmenším nejde snadno rozsoudit, který z rozvaděných politiků má v osobním sporu pravdu. 

Horší je, že se Babiš v nestabilním zdravotnickém systému chová jako slon v porcelánu. I když nemá přesvědčivé znalosti zdravotnického resortu, tak v pozici poučeného laika glosuje jeho provoz, a tím pouze zvětšuje chaos, který je v systému zakódován a který se ještě prohloubil po nástupu nepřesvědčivého ministra Němečka.

Obecně se proto zdá, že oba rozvadění ministři, ale s nimi celá vláda, ještě nedorostli svým funkcím. Zdravotnictví je z pohledu občanů úplně klíčový resort, stal se však polem střetů různých zájmů a úplně se zapomnělo, že by měl pokorně sloužit nemocným, kteří si ho koneckonců platí. V této chvíli je asi nezbytné, aby některý z politiků, Babiš nebo třeba přímo premiér, aspoň obecně popsal, jak by si takovou službu představoval. Teprve pak se může něco zlepšit.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…