Petr Král: Inflace v listopadu 2021 byla výrazně nad prognózou ČNB a vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle

11.12.2021 15:49 | Komentář

Komentář ČNB ke zveřejněným údajům o vývoji inflace v listopadu 2021

Petr Král: Inflace v listopadu 2021 byla výrazně nad prognózou ČNB a vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle
Foto: pixabay.com
Popisek: Inflace - ilustrační foto

Podle zveřejněných údajů vzrostla v listopadu 2021 cenová hladina meziročně o 6 %. Inflace tak dále zrychlila a nacházela se vysoko nad horní hranicí tolerančního pásma cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v listopadu meziročně vzrostly dokonce o 7 %.

Listopadový růst spotřebitelských cen byl přibližně o jeden procentní bod vyšší, než očekávala podzimní prognóza ČNB. Za odchylkou pozorovaného cenového vývoje od prognózy stála především – stejně jako v říjnu – akcelerující jádrová inflace. V rámci cenového jádra dále mohutní příspěvek imputovaného nájemného. Ten zachycuje náklady vlastnického bydlení, které mají v tuzemském indexu spotřebitelských cen poměrně vysokou váhu a odrážejí déletrvající rychlý růst cen nemovitostí a cen ve stavebnictví. Regulované ceny vlivem dočasného odpuštění DPH na elektřinu a zemní plyn v souhrnu v listopadu poklesly, ale o něco méně, než prognóza očekávala. Tato odchylka odrážela již v říjnu pozorovaný mimořádný, byť přechodný cenový vliv nuceného přechodu části domácností k dodavatelům poslední instance v oblasti elektřiny a plynu, s jehož zachycením v cenovém vývoji ze strany ČSÚ podzimní prognóza ČNB nepočítala. Růst cen pohonných hmot zrychlil o něco více, než prognóza očekávala. Naopak růst cen potravin v listopadu, stejně jako v říjnu, mírně zaostal za prognózou.

tabulka

Zveřejněná data potvrzují existenci silných a plošných inflačních tlaků z domácí i zahraniční ekonomiky, které opodstatňují dosavadní zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB. K prudkému zdražování dochází v případě služeb i u většiny zboží. Naplňuje se přitom riziko avizované podzimní Zprávou o měnové politice, že můžeme být svědky rychlejšího růstu nákladů vlastnického bydlení. Zvyšování jádrové inflace je v tuzemských podmínkách, podobně jako v jiných zemích, odrazem vzedmuté spotřebitelské poptávky. Nacházíme se navíc v prostředí silného růstu nákladů, které – spolu s kompenzací ztráty příjmů z doby uzavírek – obchodníci a poskytovatelé služeb promítají do cen. Aktuální nárůst nákladů přitom plyne jak z tuzemské ekonomiky, kterou charakterizuje opětovné narůstání napětí na trhu práce a silný spotřebitelský apetit, tak ze zahraničí. Ve druhém případě jde zejména o vysoký růst cen průmyslových výrobců ve světě daný přetrvávajícími výpadky v globálních výrobních a dodavatelských řetězcích, k němuž se přidalo výrazné zdražování energií, surovin a materiálů.

Pozorovaný vývoj je proinflačním rizikem podzimní prognózy. Ta očekává, že inflace v závěru letošního roku výrazně vzroste a během zimy se s přispěním všech svých složek přiblíží k 7 %. Na urychlení cenového růstu se bude podílet další zvýšení jádrové inflace, která odráží významné domácí cenové tlaky i silnou dynamiku cen výrobců v tuzemsku a v zahraničí. K tomu se přidá i zdražování potravin v návaznosti na růst cen zemědělských komodit na světových trzích. Vysoká zůstane též dynamika cen pohonných hmot. Regulované ceny na začátku příštího roku výrazně vzrostou, a to vlivem zdražení elektřiny a zemního plynu pro domácnosti. V sílících domácích inflačních tlacích se v nejbližších čtvrtletích projeví zrychlení mzdového růstu. Celkové inflační tlaky se nicméně začnou v průběhu příštího roku zmírňovat zejména vlivem odeznění růstu dovozních cen. To podpoří i posilující koruna. V průběhu příštího roku inflace s přispěním předchozího výrazného zvýšení úrokových sazeb postupně zvolní a na horizontu měnové politiky, tedy na přelomu let 2022 a 2023 se sníží do blízkosti 2% cíle České národní banky.

Petr Král
ředitel sekce měnové

Vyšlo na webových stránkách České národní banky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…